Hlavní obsah

Ohavnost rozplakala Němky. Před Fed Cupem v USA jim zahráli nacistickou hymnu

New York
Aktualizováno

Průšvih, ohavnost, hnus. Německým tenistkám zahráli před utkáním prvního kola Fed Cupu v USA pořadatelé nacistickou hymnu. Při úvodním ceremoniálu zněl halou text Deutschland, Deutschland, über alles, který zpíval americký učitel Will Kimble. "Jule Görgesová začala plakat, sotva uslyšela první slova," řekla na tiskové konferenci Andrea Petkovicová. I jí tenhle omyl pořádně rozpálil. „Zuřila jsem a do očí se mi draly slzy."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohavnost rozplakala německé tenistky. Před Fed Cupem v USA jim hráli nacistickou hymnuVideo: sntv

 
Článek

Německé tenistky nevěřily vlastním uším. To snad ne, říkaly si. Takový omyl zrovna v USA nečekaly. Přitom slavnostní ceremoniály bývají spíše formalitou, jenže teď se událost z jednoho z havajských ostrovů, kde se duel hraje, rozletěla do světa. A budí větší pozornost než samotný výsledek.

Hymna, která je spojena s nacistickým režimem Adolfa Hitlera, je hodně bolestnou součástí německé historie. Proto u německých hráček vyvolalo zděšení, když slyšeli, co pořadatelé hrají. „Je to neospravedlnitelný skandál. Bylo mi do pláče. Když vám hrají národní hymnu, je to vždycky něco posvátného," poznamenala hodně naštvaná kapitánka německého družstva Barbara Rittnerová.

Snad není německý učitel expertem na německou historii

Německé tenistky to pořádně rozhodilo. Petkovicová prohrála úvodní dvouhru s Alison Riskeovou 6:7, 2:6. Víc ji ale bolel incident s hymnou, nechtělo se jí jít na kurt. „Nechápu, že se něco takové stane v Americe v jednadvacátém století. Možná, kdyby se to stalo někde v Timbuktu... Větší ohavnost se mi nikdy nestala. Nejdřív jsem si připadala jako v pořadu skrytá kamera, ale pak přišel šok," svěřila se Petkovicová.

Německé výpravy se v těžké chvíli zastal třeba bývalý americký tenista Andy Roddick. „Němky mají pravdu, je to hodně trapné," poznamenal. Incident samozřejmě nemohl uniknout médiím v Německu. List Bild třeba sarkasticky poznamenal, že učitel, který hymnu zpíval, není expertem na dějepis. „Zpěvák Kimble je učitelem na Havaji. Doufejme, že to není specialista na německé dějiny."

Americká strana se za incident omluvila německému týmu i všem fanouškům.

Reklama

Související témata: