Hlavní obsah

Tenisté, nebo hollywoodští herci? Úspěšného kouče mrzí, že hráči po prohře už vůbec nesmutní

Praha

Sociální sítě, fenomén dnešní doby. Nakolik dokážou člověka ovlivnit? Franco Davin, bývalý třicátý hráč světa tvrdí, že se kvůli nim v posledních letech stali z tenistů hollywoodští herci.

Foto: Sport.cz

Bývalý tenista Franco Davin.

Článek

Na okruhu ATP se Franco Davin pohybuje již řadu let. Nejdříve zde působil jako tenista, nyní je v roli kouče. Trénoval například Juana Martina del Potra, Grigora Dimitrova a nyní Fabia Fogniniho. A tak není pochyb, že má o tom, jak se hráči v průběhu let mění, velký přehled.

„Když vejdete do šatny po porážce, už ani nevidíte naštvané hráče. Není to jako dříve, kdy jste je museli utěšovat a říkat jim, aby přestali plakat,“ řekl Davin pro web Tennis World. Podle něj za to může současná doba sociálních sítí. „Teď, když tenista prohraje, za deset minut už na svém mobilním telefonu píše nějaký příspěvek na sociální sítě a čeká od ostatních reakci a útěchu,“ dodal dále.

„Sportovci jsou nyní pod větším tlakem sponzorů, agentů a turnajů. Je mi ale smutno, když vidím, jak se hráč po prohře ani trochu netrápí a ani ho to maličko nemrzí. Taková je realita. Už to nejsou tenisté, stali se z nich hollywoodští herci,“ prohlásil Davin s tím, že některé hráče média a sociální sítě příliš ovlivňují.

Třeba takového Juana Martina del Potra, bývalého svěřence Davina. Del Potro totiž přiznal, že hodně vyhledává články, v nichž se o něm píše a některé ho i poznamenají. „Juan je velký profesionál, když ho někdo za něco zkritizoval, snažil se to napravit. Bojoval i proti anonymům. Trpěl, rád by se totiž zeptal toho, kdo ho urazil, proč to udělal, neměl ale jak. Říkal jsem mu, ať to neřeší, on se tím ale stejně trápil,“ uzavřel Davin, který argentinského tenistu dovedl v roce 2009 k titulu na US Open.

Reklama