Hlavní obsah

Co se děje s Djokovičem? Teď je všechno jinak, prozradil Srb

Dlouho se spekulovalo, co stojí za poklesem formy Novaka Djokoviče. Poté, co loni v listopadu přišel po sto dvaadvaceti týdnech o post světové jedničky, hovořilo se, že za jeho herní krizi mohou problémy v manželství. Teď však devětadvacetiletý Srb uvedl vše na pravou míru a přiznal, že tenis už není jeho hlavní prioritou.

Foto: Henry Romero, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič.

Článek

Tenistům vévodil dlouhých sto dvaadvacet týdnů, vyhrál dvanáct grandslamů a Turnaj mistrů ovládl pětkrát. Ještě v polovině loňského roku poté, co poprvé v kariéře zvítězil na French Open, to vypadalo, že Novaka Djokoviče jen tak někdo neporazí. Avšak opak je pravdou.

Ze srbského tenisty najednou vyprchala jiskra i jeho bojovnost, výkonnostně šel dolů, a i když si loni v září ještě zahrál finále US Open, nebyl to už ten Novak Djokovič, na jakého jsme byli zvyklí. Jeho krize pak vyvrcholila v listopadu, kdy přišel o post světové jedničky.

Vyvstala tedy otázka, co se děje s Novakem Djokovičem? Hodně se spekulovalo, že má problémy v manželství. To ale devětadvacetiletý hráč popíral. Když pak ukončil spolupráci s legendárním Borisem Beckerem, bylo o něco jasněji. Becker totiž prozradil, že Djokovič netrénuje tolik, kolik by měl, a že tenis u něj šel trochu do ústraní.

Chce se vrátit na výsluní

A nyní tato slova potvrdil i sám Djokovič. „Tenis byl pro mě prioritou číslo jedna do doby, než se nám narodil syn (říjen 2014 - pozn. red.). Teď je všechno jinak,“ přiznal v srbské talk show na kanálu RTS. „Mám syna, manželku, rodinu a jsem nesmírně vděčný za požehnání být otcem. Dostal jsem se do fáze, kdy se snažím být nejlepším manželem, tátou i tenistou. A to je náročné, ale ne nemožné,“ prohlásil rodák z Bělehradu, který podle srbského tisku očekává s manželkou narození druhého potomka.

„Samozřejmě, že nemohu být každý den stoprocentní ve všech rolích, ale snažím se dát ze sebe to nejlepší,“ vysvětloval s tím, že tenis pořád miluje. „Tenis hraju pořád se stejnou vášní, jako tenkrát, když jsem držel raketu poprvé v ruce. Tenis mě dělá silným, přináší mi skvělé emoce a dokud budu cítit, že na to mám, chci pokračovat,“ řekl druhý hráč světa.

„Chtěl bych se vrátit na pozici jedničky, avšak není to hlavní prioritou. Budu šťastný, pokud se mi to podaří v důsledku mých dobrých výsledků. Chci se zase zlepšit a mít dlouhou kariéru. Nemohu ale oddělit od sebe život profesionálního tenisty a osobní život otce, manžela, syna a přítele,“ uzavřel Djokovič.

Novak Djokovič na začátku letošního roku vyhrál turnaj v Dauhá, poté však vypadl na Australian Open hned ve druhém kole. Kvůli poraněnému rameni si dal chvíli pauzu, minulý týden se už představil na turnaji v Acapulku, kde byl nad jeho síly ve čtvrtfinále Nick Kyrgios.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner