Hlavní obsah

Vaidišová vyřadila Williamsovou a bude hrát o finále

PAŘÍŽ

Česká tenistka Nicole Vaidišová postoupila do semifinále Roland Garros a poprvé v kariéře si zahraje na grandslamovém turnaji o finále. Šestnáctá nasazená hráčka ve čtvrtfinále antukového podniku v Paříži porazila Američanku Venus Williamsovou, turnajovou jedenáctku, po setech 6:7, 6:1 a 6:3. V semifinále bude Vaidišová hrát ve čtvrtek s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou.

Článek

Po dvou hodinách a devíti minutách proměnila Vaidišová druhý mečbol, když bývalá světová jednička zahrála forhend daleko do autu. Česká hráčka radostí pustila raketu na zem a zakryla si udiveně rukou ústa, která se ovšem vzápětí rozzářila do širokého úsměvu.

Česká tenistka hrála grandslamové semifinále naposledy před osmi lety, kdy Jana Novotná došla tak daleko na US Open v New Yorku. Předtím v červenci dokázala triumfovat na trávě ve Wimbledonu.

Skoro hodinový první set měl dvě rozdílné části. V té první Vaidišová získala od stavu 0:1 čtyři hry po sobě, když tvrdými údery nutila Američanku chybovat a měla výměny pod kontrolou. Pak se ovšem karta obrátila, projevil se horší první servis Češky a pětinásobná grandslamová vítězka Willimasová šňůrou čtyř her vývoj otočila.

Sedmnáctiletá Vaidišová se dokázala uklidnit, ubrat na razanci úderů a přidat na přesnosti. Díky tomu posunula sadu do tie-breaku. V tom opět lépe začala, vedla už 5:2, ale pak znovu převzala iniciativu Williamsová a po nepřesném forhendu soupeřky získala první set.

Hrálo se na hranici rizika

Druhý set se vyvíjel ve prospěch Vaidišové a zápas měl v tu chvíli podobný průběh jako nedělní duel se světovou jedničkou Amélií Mauresmovou. Vaidišová držela vysoký standard razantních úderů a především z forhendu Williamsovou ničila. Lépe se pohybovala a skoro každým úderem se snažila výměnu zakončit. Od stavu 1:1 si přivlastnila pět her a poslala zápas do rozhodující sady. Dění na dvorci ovšem bylo vyrovnané a téměř v každém gamu byla shoda.

Vítězka šesti turnajů WTA Vaidišová hrála přesněji a důležitý první brejk získala v páté hře díky dvojchybě Williamsové. Zvýšit mohla na 5:2, ale dvě možnosti nevyužila a stav byl 4:3. O dva gamy později už Vaidišová při podání soupeřky zápas z rukou nepustila.

Třetí set byl vrcholem utkání. Tenistky hrály na hranici rizika, hlasitě doprovázely výkřiky každý úder hraný s maximální razancí. V nekompromisních výměnách se snažily o vítězný úder. Těch měla více Vaidišová, která dosáhla 30 nechytatelných míčů. Měla i méně nevynucených chyb - 57 oproti 70 Williamsové.

Češi na French Open
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále
Vaidišová (16-ČR) - Williamsová (12-USA) 6:7 (5:7), 6:1, 6:3.
Junioři, dvouhra - 2. kolo
Konečný (ČR) - Silva (Braz.) 6:2, 6:2.
Junioři, čtyřhra - 2. kolo
Jebavý, Podlipnick (5-ČR/Chile) - Lajola, I Hsin-han (USA/Tchaj.) 6:2, 5:7, 7:5, Jones, Konečný (Austr./ČR) - Hunt, Young (3-USA) 3:6, 6:3, 7:5.
Juniorky, dvouhra - 2. kolo
Vaňková (ČR) - Vongsouthiová (Fr.) 6:1, 7:5.
Juniorky, čtyřhra - 1. kolo
Makarovová, Pivovarovová (Rus.) - Pereiraová, Vaňková (6-Braz./ČR) 7:6 (7:4), 6:2.

Reklama