Hlavní obsah

Češky bez hvězd! V semifinále Fed Cupu nastoupí dravé mládí

Aktualizováno

Bez elitních tenistek se představí český tým v semifinále Fed Cupu se Spojenými státy americkými, ale ani domácí výběr nemá v nominaci své hvězdy. Kapitán Petr Pála nominoval Kateřinu Siniakovu, Kristýnu Plíškovou, Denisu Allertovou a Markétu Vondroušovou. Utkání s USA se odehrají 22. a 23. dubna na antuce na Floridě.

Nominace na semifinále Fed CupuVideo: Sport.cz

 
Článek

V termínu těsně před začátkem antukové sezony v Evropě nebudou semifinále týmové soutěže hrát vedle zraněné Petry Kvitové ani aktuálně třetí hráčka světa Karolína Plíšková, osmnáctka Barbora Strýcová a Lucie Šafářová (28. v žebříčku WTA). S jejich přispěním Češky Fed Cup vyhrály pětkrát za posledních šest let. Tentokrát se omluvily kvůli náročnému programu i kvůli doléčování drobných zdravotních problémů.

"Holky toho udělaly hrozně moc, o to víc jim člověk vyhoví. Už jsme to zažili, teď se jich jenom sešlo víc najednou," řekl Pála na tiskové konferenci.

Americká kapitánka Kathy Rinaldiová se musí podle očekávání obejít bez světové dvojky Sereny Williamsové, chybí také její starší sestra Venus (12. WTA) i desítka Madison Keysová. Jedničkou výběru USA je Coco Vandewegheová (24.), kterou doplňují Lauren Davisová (36.), Shelby Rogersová (49.) a první deblistka světa Bethanie Matteková-Sandsová.

"Je to sestava, kterou jsem z velké části předpokládal. Jenom jsem čekal, jestli bude hrát Keysová. Teď už víme, že místo ní hraje Davisová, přesto stále platí, že po dlouhé době jsou favoritkami soupeři. Procentuálně si myslím, že to je z našeho pohledu pětatřicet ku pětašedesáti," komentoval Pála nominaci Američanek.

Z českého týmu, který bude v zámoří usilovat o postup do finále, mají fedcupové zkušenosti jen Siniaková s Allertovou. Obě ale hrály pouze čtyřhry za rozhodnutého stavu. Kristýna Plíšková i sedmnáctiletá Vondroušová jsou v nominaci poprvé.

Dějištěm zápasu bude resort Saddlebrook. Na antuce hrály české tenistky Fed Cup naposledy v 1. kole v roce 2014 ve Španělsku a po obratu zvítězily 3:2. O rok dříve prohrály na antuce v Itálii. V tomto ročníku zvítězily v 1. kole v Ostravě nad Španělskem 3:2 a mezi čtyři nejlepší celky se probojovaly podeváté v řadě.

S Američankami si zopakují semifinále z roku 2009, kdy v Brně prohrály z mečbolu 2:3. Oba nejúspěšnější týmy soutěže se spolu utkaly jedenáctkrát a české resp. československé reprezentantky uspěly jen dvakrát v letech 1983 a 1985.

V druhém semifinále se střetnou Bělorusko a Švýcarsko v Minsku. Favoritkami budou Švýcarky v sestavě s Timeou Bacsinszkou, Belindou Bencicovou a Martinou Hingisovou.

Reklama