Hlavní obsah

Čas na odvetu. Ale nebude to jako v Itálii na antuce, věří Pála před bitvou s Američankami

Marek BurkertSport.czPrávo

Favoritky? Protentokrát ani náhodou... České tenistky vyrazí k semifinále Fed Cupu s Američankami, které se hraje 22. a 23. dubna v Saddlebrooku na Floridě, ve značně oslabené sestavě. "40 ku 60," odhaduje procentuální šance na postup kapitán Petr Pála, kterému se omluvily Karolína Plíšková - 3. hráčka žebříčku WTA, Barbora Strýcová (18.), Lucie Šafářová (28.), i osvědčená deblistka Lucie Hradecká (15. ve čtyřhře).

Nominace na semifinále Fed CupuVideo: Sport.cz

 
Článek

Letět na Fed Cup do USA není pro špičkové hráčky, jež se chystají na evropskou antukovou sezónu, úplně ideální. Od 24. dubna se nejlepší Češky představí postupně na turnajích ve Stuttgartu, Praze, Madridu, Římě ...

„S holkami jsem mluvil a požádaly mě, abych s nimi vzhledem k programu, nebo doléčení různých bolístek nepočítal. Konkretizovat bych to ale nechtěl. Všechny toho ve Fed Cupu odehrály strašně moc a teď se to tak prostě sešlo," řekl kapitán, jenž nemůže počítat ani s Petrou Kvitovou, která se zotavuje z prosincového přepadení a zranění levé ruky...

Pála tak vyrukuje se sestavou: Kateřina Siniaková (38. hráčka žebříčku WTA), Kristýna Plíšková (58.), Denisa Allertová (107.) a Markéta Vondroušová (233.).

I USA bude bez hvězd

Po zveřejnění české nominace se hned vyrojily názory, jako by šlo ze strany omluvených bezmála o zradu. „Kdyby ale holky nechtěly reprezentovat ve Fed Cupu, tak ho přece tolikrát nevyhrajeme," připomněl Pála pět trofejí během šesti let.

Také družstvo USA ale bude postrádat své tři žebříčkově nejlepší hráčky - sestry Williamsovy a Keysovou. Ale jeho síla je i tak pořád slušná: CoCo Vandewegheová je 24., Lauren Davisová 36., a Shelby Rogersová 49. K tomu má americká kapitánka Kathy Rinaldiová k dispozici i nejlepší deblistku světa Bethanii Mattekovou-Sandsovou.

Z českého týmu si ve Fed Cupu za nerozhodnutého stavu zahrály debl pouze Siniaková s Allertovou, ostrý start si ale dosud nepřipsala žádná z kvarteta.

Lepší skóre má jen Federer

„Doufám, že plně vytížím hlavně Katku Siniakovou, která na antuce hrát umí. Debutantka Kristýna Plíšková taky udělala velký pokrok a Denisa Allertová už atmosféru Fed Cupu zná," prohlásil kapitán. Sedmnáctiletá Vondroušová navíc letos sbírá spoustu výher. „Lepší skóre má asi jen Federer," pousmál se Pála.

Bývalá juniorská světová jednička totiž na turnajích ITF kosila jednu soupeřku za druhou a ze 40 letošních zápasů jich vyhrála 36!

Na to, kdy naposledy nebyly české tenistky ve Fed Cupu v rolích favoritek, není zase tak těžké si vzpomenout. Semifinále z let 2010 a 2013, kdy musely na italskou antuku, je ještě v živé paměti. Pennettaová, Schiavoneová, nebo Erraniová ale dokázaly na drcených cihlách svým soupeřkám tenis znechutit.

„Budeme hrát sice zase na antuce, jenže tohle nejsou Italky, i když Rogersová na ní hraje hodně dobře. Ale třeba CoCo do toho mlátí stejně jako Kristýna. Myslím si, že pořadatelé nezvolili povrch podle toho, aby to byla zbraň na naše hráčky. Šance je a třeba nám tam v neděli bude svítit trojka," doufal kapitán.

Pro Češky hraje bilance

O něčem svědčí i vzájemné bilance předpokládaných singlistek. Vandewegheová má s Kristýnou Plíškovou bilanci 0:2 a s Allertovou 0:1, Rogersová zase prohrála jediný vzájemný duel se Siniakovou a s Plíškovou to má 1:1. Pouze Davisová oba dva své duely s Plíškovou vyhrála, ale pokaždé to byly třísetové řežby.

„Je to příležitost pro další holky, aby to zvládly. Co by za to jiné týmy daly," nebojí se Pála propadáku.

Z jedenácti vzájemných duelů mají Češky bilanci 2:9, naposledy hrály s USA v semifinále 2009 v Brně a rozhodující čtyřhru prohrály z mečbolu. Je zkrátka čas na odvetu.

Reklama

Související témata: