Hlavní obsah

Kaderka už Navrátilovou na Prague Open nechce

Téměř měsíc po skončení Prague Open vyjádřil předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka zklamání nad přístupem Martiny Navrátilové, která v květnu absolvovala první turnaj ve své rodné zemi.

Foto: Internet

Martina Navrátilová

Článek

Devětačtyřicetiletá tenisová legenda podle Kaderky požadovala za svůj start ve čtyřhře jeden milión korun bez ohledu na výsledek. Ředitel turnaje Vladislav Šavrda oponoval, že částka tak vysoká nebyla, ale podle smlouvy nesmí výši startovného zveřejnit.

Kaderka v pátek novinářům v Prostějově řekl, že mu vadilo údajně neupřímné chování Navrátilové a její případný start v příštím ročníku nebude podporovat.

"Když se s diváky loučila, tak se držela za srdce a tvrdila, že je start v Praze pro ni největším zážitkem v životě. Přitom pro ni byly jedinou podmínkou peníze," uvedl šéf tenisového svazu na dnešní tiskové konferenci během Czech Open. "Stanovila si podmínku, že dostane peníze dopředu, jinak dá přednost turnaji v Berlíně, nebo bude odpočívat v Řevnicích," doplnil Kaderka.

Šavrda: Svaz nemá do obsazování mluvit

Podle Šavrdy je částka uvedená Kaderkou mimo realitu. "Co říká pan Kaderka, vůbec není pravda. Ten jeho milión je daleko od skutečnosti. Velmi mě mrzí, že to takhle ventiloval," řekl Šavrda novinářům. Hráčka měla podle něj pro turnaj obrovský mediální i divácký přínos. "Je takovou osobností a profesionálkou, že má právo žádat podmínky, které já nemám právo zveřejňovat," řekl.

Český tenisový svaz nemá podle něj nárok mluvit do obsazování hráček v turnaji. "Vlastníkem marketinkových práv k turnaji je společnost Damm Sport Agency se společností ECM a svaz patří jen mezi partnery. Jaké podmínky dostanou hráči, rozhoduje jen DSA," vysvětlil Šavrda.

Kaderka měl k vystupování Navrátilové v Praze i další výtky. "Hlavně si neměla dovolit urážet prezidenta Václava Klause," prohlásil. Bývalá světová jednička kritizovala Klause před turnajem kvůli jeho postoji k homosexuálním svazkům. "Nemohu s ním být spokojená, když neuzná homosexuála jako stoprocentního člověka," řekla Navrátilová, která se netají lesbickou orientací a bojuje za práva homosexuálů. Klaus dříve vetoval zákon o registrovaném partnerství homosexuálních párů.

I této Kaderkově kritice na účet Navrátilové se Šavrda divil. "Je k podivu, že prezident tenisového svazu reaguje na Martinino vyjádření k Václavu Klausovi daleko bouřlivěji než sám prezident republiky. Navíc, v této záležitosti došlo k vyjasnění postojů," uvedl Šavrda.

V soutěži deblistek na Prague Open Navrátilová s Barborou Strýcovou vypadly ve čtvrtfinále.

Reklama