Hlavní obsah

Občas se zázraky dějí! připouští lékař Kvitové

Praha

Když mu popisovali, jaká zranění utrpěla Petra Kvitová při loupežném přepadení na levé ruce, nebyl zrovna velkým optimistou. Doktor Radek Kebrle z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou, který dvojnásobnou wimbledonskou vítězku následně operoval, byl i v pozdějších odhadech opatrný. Teď je ale česká lvice zpět na kurtech a její lékař říká: „Pokud Petra bude dodržovat určitá pravidla a ruku extrémním způsobem nepřetíží, nemělo by se nic stát.“

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Operatér Petry Kvitové Radek Kebrle.

Článek

Petra Kvitová se vrací na kurty. Jak vám to zní?

Skvěle! Samozřejmě. Všichni děláme svou práci, abychom měli co nejlepší výsledky. A když se vám něco povede u tak ostře sledovaného pacienta, tak to člověka velice těší.

Budete jí fandit?

Asi budu muset, když jsem to spáchal (směje se). Budu ji sledovat moc rád. Už dřív jsem jí přál. Ale když se jí bude v budoucnu dařit, bude to impuls pro veřejnost. Doufám, že vyhraje Wimbledon. To by byla sportovní pohádka. Občas se zázraky dějí a já jí věřím.

Jak jste reagoval, když Kvitová přišla s nápadem, že chce hrát v Paříži?

Byl jsem s ní ve styku po celou dobu léčby. Viděl jsem ji nejméně jednou za dva týdny. Nebylo to bezhlavé rozhodnutí. Na tiskovce v prosinci jsme si říkali, že šest měsíců je reálná doba na návrat na kurty. Protože se ale situace vyvíjela dobře, domluvili jsme se s členy jejího týmu, že může jet na Roland Garros.

Je její ruka ve stoprocentním stavu?

Po takovém poranění nikdy nemůže být ve stoprocentním stavu. Minimálně v ní zůstanou jizvy. Ale Petra je ve stavu, kdy ji může používat a zatěžovat tak, jako ostatní aktivní hráčky.

Nehrozí tedy nějaké komplikace?

Jsou i dlouhodobá rizika. Ale pokud Petra bude dodržovat určitá pravidla, pokud ji extrémním způsobem nepřetíží, nemělo by se nic stát.

Reklama

Související témata: