Hlavní obsah

Čilič - Federer 3:6, 1:6, 4:6Rychlá práce! Federer lehce vyřídil Čiliče a poosmé vyhrál Wimbledon

Londýn
Aktualizováno

Eso! Konec! Švýcar Roger Federer poosmé triumfoval ve Wimbledonu. Turnajem k rekordnímu vítězství prošel bez ztráty setu. V cestě za 19. grandslamovým titulem v kariéře ve finále londýnského turnaje lehce vyřídil Chorvata Marina Čiliče 6:3, 6:1 a 6:4. Cestu zakončil symbolicky bodem přímo z podání, finálovou práci stihl za necelou hodinu a třičtvrtě - 101 minut.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Švýcar Roger Federer líbá trofej po rekordním osmém triumfu ve Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Pětatřicetiletý Federer vytvořil už postupem do jedenáctého finále na trávě v All England Clubu grandslamový rekord. Jeho skvělou formu a tenisovou virtuozitu pocítil v semifinále i Tomáš Berdych.

Devatenáctým grandslamovým titulem se Federer vyrovnal Američance Helen Willsové Moodyové na čtvrtém místě v počtu získaných vavřínů všech dob mezi muži a ženami. První je s 24 triumfy Australanka Margaret Courtová.

Mezi muži je Švýcar v počtu vyhraných grandslamů nejlepší a v 35 letech 342 dnech se stal navíc v open éře nejstarším vítězem ve Wimbledonu.

Ve čtvrté hře odvrátil první brejkbol utkání a uklidnil se. Od té doby proměnil finále v nejjednoznačnější duel o titul za patnáct let. Čilič se trápil a první set ukončil při setbolu dvojchybou.

V úvodu druhého setu získal Federer další brejk a za stavu 3:0 pro Švýcara se soupeř nechal ošetřit. Na lavičce se nečekaně rozplakal a utíral si slzy do ručníku. Set získal Federer hravě 6:1 a po něm lékař převázal Čiličovi levé chodilo.

Vítěz US Open z roku 2014 Čilič se poté uvolnil, možná zabraly i prášky proti bolesti, a třetí set nabídl vyprodanému centrkurtu nejvyrovnanější tenis. Federer ale ani trochu nepolevil, hrál soustředěně a suverénně mířil za očekávanou výhrou.

V sedmé hře třetího setu vzal Federer popáté v utkání Čiličovi podání a při svém servisu byl jistý. Když šel podávat na vítězství, jeho manželka Mirka si stoupla a tleskala. O pár chvil později její muž a idol milionů fanoušků po celém světě utkání při druhém mečbolu ukončil esem.

Díky vítězství se Federer posune na třetí místo světového žebříčku. Za vítězství v turnaji dostal 2,2 miliónu liber (v přepočtu přes 65 miliónů korun).

Mix ovládli Hingisová a Jamie Murray

Martina Hingisová a Jamie Murray porazili ve finále smíšené čtyřhry ve Wimbledonu obhájce loňského prvenství, domácí Heather Watsonovou a Fina Henriho Kontinena, dvakrát 6:4. Švýcarská hráčka si připsala už 23. grandslamový triumf v kariéře, její britský spoluhráč čtvrtý.

Šestatřicetiletá Hingisová má na kontě pět grandslamových triumfů ve dvouhře, dvanáct ve čtyřhře a šest v mixu, ve kterém bývalá světová jednička ve Wimbledonu triumfovala poprvé před dvěma lety. Také Jamie Murray, starší bratr světové jedničky Andyho Murrayho, vyhrál smíšenou čtyřhru ve Wimbledonu podruhé, když navázal na triumf z roku 2007.

Ve finále čtyřhry juniorů český tenista Michael Vrbenský titul nezískal. Spolu s Rakušanem Jurijem Rodionovem podlehli dvakrát 4:6 druhému nasazenému páru Axel Geller z Argentiny a Yu Hsiou-hsu z Tchaj-wanu.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - finále:
Federer (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.) 6:3, 6:1, 6:4
Smíšená čtyřhra:
Finále:
Hingisová, J. Murray (1-Švýc./Brit.) - Watsonová, Kontinen (Brit./Fin.) 6:4, 6:4
Junioři:
Dvouhra - finále:
Davidovich (8-Šp.) - Geller (Arg.) 7:6 (7:2), 6:3
Čtyřhra - finále:
Geller, Yu Hsiou-hsu (2-Arg./Tchaj-wan) - Rodionov, Vrbenský (4-Rak./ČR) 6:4, 6:4
Juniorky:
Čtyřhra - finále:
Danilovičová, Juvanová (Srb./Slovin.) - McNallyová, Osuigweová (4-USA) 6:4, 6:3

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori