Hlavní obsah

Musíme si zvykat, varuje po pádu českých tenistů Navrátil. Chce si promluvit s Berdychem

Haag/Praha

Poprvé v historii čeští tenisté neproměnili v Davis Cupu vedení 2:0 na zápasy v celkové vítězství a v nizozemském Haagu to navíc mělo fatální následky. Čtyři roky od posledního českého triumfu v celé soutěži zažívají tenisté pád do Euro-Africké zóny, odkud se nemusí snadno vydrápat zpět. „Budeme se snažit, abychom se co nejdřív do Světové skupiny vrátili ,“ ujišťuje kapitán Jaroslav Navrátil, jenž chce i přes sestup u týmu zůstat.

Foto: © Česká sportovní / Pavel Lebeda

Lukáš Rosol a za ním daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil během duelu s Nizozemskem.

Článek

Když zažívali čeští tenisté před dvanácti lety pád z elitní skupiny poprvé (a až do neděle naposledy), zklamání hodně přebíjely skvělé výkony tehdy dvacetiletého Tomáše Berdycha, které věštily velkou budoucnost. Nyní se optimismus hledá mnohem hůř.

„Bez Berdycha a Štěpánka se hraje hrozně složitě. My nic lepšího nemáme. Je tam Zdeněk Kolář, který je 230. na světě. Tým má potenciál, když zůstane Veselý, Pavlásek nebo Jebavý a jeden mladší hráč k nim doroste. Teď je ale nemáme a nevím, kde je budeme hledat. Máme šikovné mladé kluky, šestnáctiletí třeba vyhráli mistrovství Evropy, ale musíme si chvíli zvyknout a počkat, jestli nám kluci dorostou," nastiňuje realitu Navrátil v rozhovoru pro tenisovysvet.cz.

V Nizozemsku se rozhodl k netypickému kroku, když do sobotní čtyřhry nenasadil ani jednoho z vítězů pátečních dvouher (Veselého a Rosola) a dal důvěru v reprezentaci nezkušeným Pavláskovi s Jebavým. Čtyřhru, jindy silnou zbraň Navrátilova týmu, Češi prohráli a Nizozemci v ní nastartovali vítězný obrat.

Veselý chtěl odpočívat

Kapitán si však rozhodnutí nevyčítá: „Moc možností se nenabízelo. Měli jsme schůzku a Jirka Veselý řekl, že toho má dost a že chce být radši fit do zápasu s Haasem. Pokud by chtěl, tak by hrál. Když Berdych řekl, že jde hrát, tak hrál taky všechny dny. Otázkou je, jestli Jirka šetřil síly správně a jestli na Haaseho měl. To zpětně nevím."

Zatímco před jedenácti lety Češi bez zaváhání prošli očistcem v Maroku a po vítězné baráži shodou okolností v Nizozemsku slavili rychlý návrat mezi elitu, tentokrát to tak hladké být nemusí. Klíčové zřejmě bude, zda se do týmu vrátí Berdych či srdcař Radek Štěpánek.

„První divize je nesmírně kvalitní a když jsem viděl ty týmy, tak bude první kolo hrozně těžké. S Tomášem i Radkem to budu chtít řešit. Bude s nimi chtít mluvit i pan Černošek. Uděláme všechno pro to, aby třeba v domácím prostředí nastoupili. Je to otázka jednání po sezóně. Ale my jako tým se budeme snažit, abychom se co nejdřív vrátili do Světové skupiny," dodává Navrátil.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články