Hlavní obsah

Z bouřliváka hodný chlapec. Australský tenista založil nadaci a bude pomáhat dětem

Brisbane/Praha

Je velice talentovaným tenistou, avšak pověst mu ničí skandály. Nick Kyrgios občas vypustí zápas, protože ho to zrovna nebaví, sem tam rozmlátí raketu, občas prohodí cosi jadrného směrem k soupeři či fanouškům. Nyní však dvaadvacetiletý Australan přišel s tím, že by si moc přál, aby si ho lidé pamatovali jako člověka, který pomáhá druhým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nick Kyrgios.

Článek

Když je na kurtu Nick Kyrgios, nikdy nevíte, s čím zase přijde. Tenhle dvaadvacetiletý Australan patří na okruhu ATP nejen k velkým tenisovým talentům, ale také k největším bouřlivákům. Do podvědomí fanoušků často vstupuje svým kontroverzním chováním. Občas jim vulgárně vynadá, zničí nějakou raketu a už několikrát zápas jen odchodil, protože ho hra přestala bavit.

V létě dokonce přišel s hláškou, že hrát tenis je lepší, než kdyby musel makat někde v restauraci. Nyní to ale vypadá, že jednadvacátý hráč světa nad sebou začal přemýšlet. Na podzim se rozhodl finančně přispět nadaci Moniky Puigové. Portorická tenistka ji založila poté, co její rodnou zemi zpustošil hurikán Maria.

Teď nadaci založil i sám Kyrgios. Jeho projekt NK Foundation má pomáhat postiženým dětem. „Nechci, aby si mě lidé pamatovali jako dobrého tenistu. Chci, aby na mě vzpomínali jako na někoho, kdo pomáhá lidem,“ uvedl na webu tennisworldusa.org. Podle jeho slov díky tomu, že bude pomáhat znevýhodněným dětem, našel důvod, aby tenis hrál na nejvyšší úrovni.

Peníze, které vydělá, tak půjdou na výstavbu tenisových kurtů, basketbalových hřišť a tělocvičen. Kyrgios chce pro děti vybudovat místo, kde se nají, vyspí a budou se zde cítit v bezpečí. „Není to jen o platebních šecích, jde o vyšší princip. Myslím, že jsem během posledního měsíce našel nějaký smysl,“ uzavřel vítěz juniorského Australian Open.

Reklama

Související témata: