Hlavní obsah

Jankovičová porazila Vaidišovou a napodobila její pařížskou pouť

Stejně jako Nicole Vaidišová na letošním Roland Garros překvapuje jednadvacetiletá Jelena Jakovičová svět na grandslamovém US Open. Právě srbská přemožitelka české jedničky v úterý jako první a dosud jediná postoupila do semifinále newyorského turnaje, když jejím dosavadním maximem na grandslamech bylo čtvrté kolo.

Článek

Po světové desítce Vaidišové, semifinalistce z Paříže, si Jankovičová postupně poradila s oběma ruskými finalistkami US Open 2004. Nejdříve v osmifinále vyřadila šampionku Světlanu Kuzněcovovou, dnes deklasovala 6:2 a 6:1 její krajanku Jelenu Dementěvovou.

"Cítím se úplně nádherně, ani nevím, jak to mám všechno vysvětlit," marně hledala slova po postupu do semifinále Jankovičová, jež si připsala třetí výhru za sebou proti tenistce z top ten světového žebříčku. "Tenhle pocit můžete mít jenom tehdy, když jste tady a prožíváte to," uvedla rodačka z Bělehradu.

Její letošní sezóna připomíná pohádku s dobrým koncem, začátek roku znamenal pro Jankovičovou jedno velké trápení. U elitních hráček málo vídanou sérii 10 proher za sebou zastavil až v květnu postup do čtvrtfinále v Římě.

Nebyla chuť trénovat ani hrát

"Bylo to hrozné," oklepala se ještě dnes při vzpomínce na temné období. "Vůbec nevím, co se to se mnou tehdy dělo. Neměla jsem chuť trénovat, neměla jsem chuť hrát. Nikdy jsem nic podobného nezažila a nebyla jsem daleko od toho, abych s tenisem sekla," řekla Jankovičová.

Útěchu hledala vítězka turnaje WTA v Budapešti 2004 ve studiu. "Mám ambice dokončit univerzitu. Nechci být typická tenistka, které ví jen to, jak trefovat forhendy a bekhendy. Tahle kariéra je hodně krátká a já se chci připravit i na život po tenise," řekla dnes novinářům překvapivá semifinalistka US Open.

Studium ekonomiky, statistiky a politiky nicméně alespoň v New Yorku půjde ještě chvíli stranou. Mladou Srbku bude v boji o finále čekat zřejmě nejtěžší soupeřka, jež vzejde z duelu bývalých světových jedniček Justine Heninové-Hardenneové a Lindsay Davenportové.

Reklama