Hlavní obsah

Južnyj chystá v semifinále Davis Cupu odvetu za US Open

Ruský tenista Michail Južnyj chce v semifinále Davis Cupu vrátit Američanu Andymu Roddickovi porážku z nedávného semifinále grandslamového US Open. Rusové a Američané se utkají od pátku do neděle na antuce v Moskvě. Ve druhém semifinále na sebe narazí tenisté Argentiny a Austrálie, hrát se bude rovněž na antuce na půdě jihoamerického týmu.

Článek

Južnyj na grandslamu v New Yorku vyřadil druhého nasazeného Rafaela Nadala, ale v semifinále už na domácího favorita nestačil. Po dvou týdnech má šanci na odvetu a tentokrát drží trumfy on. "Tehdy se hrálo na tvrdém kurtu v New Yorku, tentokrát se potkáme na antuce a v Moskvě," poznamenal před zápasem Južnyj. Připomněl, že na antuce ztrácí účinnost Roddickova největší zbraň, kterou je tvrdý servis.

Ruský nehrající kapitán Šamil Tarpiščev pak poukázal na to, že Južnyj hraje mnohem pestřejší tenis než jeho americký konkurent. "Je to chytrý hráč. Používá hlavu, aby vytvořil výměnu, získal bod. Umí zahrát všechny údery, které jsou v učebnicích," uvedl.

Vedle čtyřiadvacetiletého Južného mají Rusové v sestavě ještě jednoho semifinalistu US Open, pátého hráče světa Nikolaje Davyděnka. V týmu je také bývalá světová jednička Marat Safin a čtveřici doplňuje Dmitrij Tursunov.

Semifinále Davisova poháru Rusko - USA (Moskva):
Pátek:11:00 Safin - Roddick, Južnyj - Blake.
Sobota:12:00 Davyděnko, Tursunov - B. Bryan, M. Bryan.
Neděle:11:00 Južnyj - Roddick, Safin - Blake.

Vzhledem k domácímu prostředí a antukovým kurtům jsou Rusové mírnými favority, což uznává i americký nehrající kapitán Patrick McEnroe. "Bude těžké hrát tady v Moskvě. Pro nás je to horší povrch, takže jsme zřejmě trochu outsidery, ale máme dost zkušený tým a bude to velmi těsný zápas," uvedl.

Američané na triumf v prestižní mužské týmové soutěži čekají od roku 1995, kdy ve finále porazili právě Rusko na jeho domácí půdě. Po jedenácti letech se tak o kolo dříve vracejí na místo činu a chtějí se opřít především o výjimečně soudržný tým.

Kamarádská atmosféra v týmu USA

Vedle Roddicka jsou totiž v nominaci také jeho kolegové ze začátku tenisové kariéry, čtvrtfinalista US Open James Blake a současní specialisté na čtyřhru Mike a Bob Bryanovi. "Vyrostli jsme spolu na challengerech. Začínal jsem asi ve stejnou dobu jako Andy, když ještě Bryanovi hráli dvouhru," vzpomínal Blake, přemožitel Tomáše Berdycha z New Yorku.

Díky společné pouti po okruzích nižší kategorie si tenisté vytvořili blízký vztah. "Tohle pouto nezmění peníze, tituly, nic takového. Nic nemůže změnit fakt, že jsme přátelé. Přátelé jsme prostě byli dřív," poznamenal Blake. Atmosféru v týmu si pochvaluje i Bob Bryan. "Pořád spolu žertujeme a smějeme se. Opravdu jeden druhého podporujeme a není mezi námi žádná rivalita," řekl.

Argentinci doma neprohráli osm let

Velmi napjatý duel se chystá v Buenos Aires. Hvězda australského týmu Lleyton Hewitt po řadě sporů s argentinskými tenisty se v zemi rozhodně netěší oblibě. Hewitt se natolik strachoval o svou bezpečnost, že do Jižní Ameriky přijel s vlastní ochrankou. Obavy se však nenaplnily, školáci jeho trénink sledovali s nadšením. "Lidé v hotelu i v okolí kurtů jsou fantastičtí," nechal se Hewitt slyšet.

Argentinci nezměnili složení týmu z vítězného čtvrtfinále proti obhájcům titulu z Chorvatska a čtveřice David Nalbandian, Agustin Calleri, José Acacuso a Juan Ignácio Chela je na antuce favoritem. Nalbandian očekává velmi jednoznačný průběh zápasu. "Bude to snadné, vyhrajeme 4:1," vyostřil na tiskové konferenci rivalitu mezi oběma tábory.

Australský nehrající kapitán John Fitzgerald do Argentiny vedle Hewitta přivezl Marka Philippoussise, jenž se do týmu vrátil po více než dvou letech, Wayna Arthurse a Paula Hanleyho. Ti se budou snažit ukončit domácí neporazitelnost Argentiny, která trvá už osm let.

Reklama