Hlavní obsah

Berdych prohrál finále v Bombaji, desítka mu unikla

BOMBAJ

Tomáš Berdych prohrál odložené finále tenisového turnaje v Bombaji s Dmitrijem Tursunovem a zatím se neposune do elitní desítky světového žebříčku. Zápas po dvou hodinách a 45 minutách a dvojím přerušení kvůli dešti vyhrál ruský tenista 6:3, 4:6 a 7:6.

Článek

Berdych litoval, že v duelu o světovou desítku podlehl soupeři jen minimálním rozdílem. "O míň prohrát nejde," prohlásil zklamaně. "Byly tam chvilky, kdy jsem si to zkazil sám. Štve mě, že to mohlo být o balon jinak a byl bych spokojený," řekl spolupracovníkovi ČTK. "Co se dá dělat, jednou se mi to snad povede," dodal.

V úvodu prvního setu měli oba finalisté problémy při vlastním servisu. Když český daviscupový reprezentant v šesté hře podruhé v zápase ztratil servis, dostal se Tursunov do rozhodujícího vedení 4:2. Náskok už udržel a první sadu vyhrál 6:3.

Za stavu 1:1 v druhém setu vyhnal tenisty z kurtu déšť a pořadatelé při nepřízni počasí už připravovali scénář pro nedokončení zápasu. Turnajový titul by dostali oba, ale body do žebříčku ATP i finanční prémii by obdrželi jen jako poražení finalisté.

Nakonec se po necelých dvou hodinách aktéři finále na dvorec vrátili a pokračovali v boji o titul. Berdych v osmé hře získal soupeřův servis a vedl 5:3, vzápětí své podání ztratil, ale brejk zopakoval a vynutil si pokračování zápasu.

Po další pauze proměnil Tursunov mečbol

Rozhodující sadu lépe rozehrál Tursunov, nedávný přemožitel Andyho Roddicka z daviscupového semifinále. Díky brejku se dostal do vedení 4:2, ale Berdych pak vyhrál tři hry za sebou a začínalo se od nuly. Za stavu 5:5 se museli tenisté znovu odebrat do šaten a po návratu řešil jednadvacetiletý Čech další kritickou situaci. Jeho soupeř po úspěšném brejku podával na vítězství v zápase, ale Berdych si vynutil tie-break.

Ve zkrácené hře si Tursunov úspěšným míčem při vlastním servisu vypracoval za stavu 6:5 mečbol a při Berdychově podání ho proměnil. Rozhodl tak pro sebe nesmírně vyrovnaný zápas, v němž každý z tenistů získal 99 míčů.

Berdych tak získal 120 bodů do žebříčku a prémii 30.600 dolarů, zatímco jeho finálový přemožitel si do připíše 175 bodů a dostal šek na 52.000 dolarů.

BOMBAJ
Dvouhra - finále:
Tursunov (4-Rus.) - Berdych (3-ČR) 6:3, 4:6, 7:6 (7:5).
Čtyřhra - finále:
Ančič, Bhúpathí (Chorv./Ind.) - Bopanna, Ghouse (Ind.) 6:4, 6:7 (6:8), 10:8.

Reklama

Související témata: