Hlavní obsah

Plíšková - Ostapenková 5:7, 7:5, 6:4To byla bitva! Karolína Plíšková si ve Stuttgartu zahraje semifinále, světová jednička vypadla

Stuttgart
Aktualizováno

Dvě hodiny a dvacet minut! Tak dlouho trvala bitva mezi Karolínou Plíškovou a Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska ve čtvrtfinále antukového turnaje ve Stuttgartu, dramatický zápas skončil až po páteční půlnoci. A vítězně pro českou jedničku! Ta nakonec loňskou šampiónku grandslamového Roland Garros udolala po setech 5:7, 7:5 a 6:4. To světová jednička Simona Halepová ve Stuttgartu nečekaně skončila. Rumunská tenistka prohrála ve čtvrtfinále 4:6 a 1:6 s Coco Vandewegheovou. Americká hráčka tak vyhrála tři poslední zápasy proti světovým jedničkám.

Foto: Marijan Murat, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková - ilustrační foto.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Nadal - Kližan v Barceloně

Světová šestka Plíšková sice v prvním setu dokázala srovnat z 0:3 na 3:3, nakonec ale úvodní sadu ztratila 5:7. Pak však česká hráčka zabrala a stejným skóre vyrovnala. V rozhodujícím setu sice jako první ztratila servis, ale poté se ujala vedení 5:3 a při druhém mečbolu zápas ukončila.

"Bylo to těžké hlavně psychicky, protože jsme na zápas musely dlouho čekat," řekla Plíšková, která si k postupu do druhého semifinále v sezóně pomohla 14 esy. "V prvním setu jsem se nemohla dostat do hry. Mám radost, že se mi potom dařilo držet servis a zápas nešel do tie breaku," dodala v televizním rozhovoru.

"Normálně nemám problém usnout, ale po takovém zápase mi to asi nějakou dobu bude trvat. Semifinále navíc hraju už dneska, takže udělám všechno pro to, abych na něj byla připravená," přidala Plíšková.

O postup do prvního finále v sezóně si zahraje proti Anett Kontaveitové z Estonska.

Halepová držela krok s šestnáctou tenistkou pořadí WTA jen v prvním setu, který ztratila poté, co za stavu 4:5 přišla o podání. Ve druhé sadě už si Vandewegheová bez problémů došla pro třetí výhru nad světovou jedničkou za sebou. Loni ve čtvrtfinále US Open porazila Karolínu Plíškovou a o rok dřív na Australian Open v osmifinále vyřadila Němku Angelique Kerberovou.

Antukový král Nadal natáhl úspěšnou sérii

Třetí nasazený Rakušan Dominic Thiem utrpěl nečekanou porážku ve čtvrtfinále tenisového turnaje v Barceloně. Loňský finalista nestačil na devatenáctiletého Řeka Stefanose Tsitsipase, kterému podlehl 3:6, 2:6. Pro 63. hráče světového žebříčku je výhra nad Thiemem a postup do semifinále turnaje s dotací 2,8 miliónu eur životním úspěchem.

Hráče z první světové desítky zdolal Tsitsipas podruhé v kariéře. Jeho dalším soupeřem bude světová jedenáctka Španěl Pablo Carreňo, který na španělské antuce vyřadil pátého hráče žebříčku ATP Bulhara Grigora Dimitrova po setech 6:3, 7:6.

Překvapení naopak nepřipustil první hráč světa Španěl Rafael Nadal, který si se Martinem Kližanem (ve 2. kole přemožitel bývalé světové jedničky Novaka Djokoviče) poradil 6:0 a 7:5. Slovenský tenista sice ve druhém setu vedl už 3:1, ale nakonec se musel spokojit jen s útěchou, že jako první hráč od loňska dokázal proti desetinásobnému barcelonskému šampiónovi uhrát na antuce pět gamů v jedné sadě. Nadal protáhl úspěšnou šňůru na svém oblíbeném povrchu už na 42 vyhraných setů za sebou.

Wozniacká pro zranění nedohrála

Nasazená jednička Dánka Caroline Wozniacká skrečovala na tenisovém turnaji v Istanbulu kvůli zranění břišního svalu čtvrtfinále s Francouzkou Pauline Parmentierovou. Bývalá první hráčka světa odstoupila z utkání, v němž získala první set 6:4 a druhý prohrála 3:6.

Dvaatřicetiletá Parmentierová, která je ve světovém žebříčku na 122. místě, si připsala první vítězství nad Wozniackou v kariéře. V předchozích třech zápasech o pět let mladší soupeřce podlehla.

Roli favoritky nesplnila ani turnajová dvojka Ruska Světlana Kuzněcovová. Dvojnásobná grandslamová šampiónka prohrála ve třech setech se Slovinkou Polonou Hercogovou.

STUTTGART (antuka, dotace 816 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (5-ČR) - Ostapenková (4-Lot.) 5:7, 7:5, 6:4
Vandewegheová (USA) - Halepová (1-Rum.) 6:4, 6:1
Garciaová (6-Fr.) - Svitolinová (3-Ukr.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:2
Kontaveitová (Est.) - Pavljučenkovová (Rus.) 7:5, 6:7 (6:8), 6:4.
BARCELONA (antuka, dotace 2 794 220 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Kližan (SR) 6:0, 7:5
Tsitsipas (Řec.) - Thiem (3-Rak.) 6:3, 6:2
Goffin (4-Belg.) - Bautista (8-Šp.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:2
Carreňo (5-Šp.) - Dimitrov (2-Bul.) 6:3, 7:6 (7:4)
BUDAPEŠŤ (antuka, dotace 561 345 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Cecchinato (It.) - Struff (7-Něm.) 5:7, 6:4, 6:2
Bedene (5-Slovin.) - Sonego (It.) 6:3, 2:6, 6:2
Seppi (8-It.) - Basilašvili (Gruz.) 6:4, 7:6 (7:3)
ISTANBUL (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Parmentierová (Fr.) - Wozniacká (1-Dán.) 4:6, 6:3 skreč
Hercogová (Slovin.) - Kuzněcovová (2-Rus.) 6:1, 1:6, 7:5
Beguová (7-Rum.) - Vekičová (Chorv.) 3:6, 7:6 (7:1), 6:1
Sakkariová (Řec.) - Rusová (Niz.) 6:3, 7:6 (7:6)

Reklama