Hlavní obsah

Američan vytáhl na Roland Garros hned dvě podání spodem. Jak dopadl?

Bývá to úder ze zoufalství u malých dětí nebo nešikovných rekreantů, ale ve výjimečných případech může zafungovat i jako smrtící zbraň na té nejvyšší profesionální úrovni. Podání spodem už zaskočilo v minulosti nejednu tenisovou superhvězdu. V jedné z tuhých pětisetových bitev ve středečním programu French Open tasil tento kuriózní úder hned dvakrát Američan Jared Donaldson.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Jareda Donaldsona dohnaly křeče k podání spodem.

Článek

Chang nachytal na Roland Garros Lendla podáním spodem

Jedenadvacetiletého Američana v rozhodující páté sadě proti nasazené čtyřce Grigoru Dimitrovovi trápily křeče a za stavu 6:6, 40:30 si chtěl zřejmě trochu ulehčit cestu za ziskem gamu, a tak se rozhodl nachytat favorizovaného Bulhara podáním spodem.

A uspěl. Rozhozený Bulhar poslal return do autu a Američan svůj servis uhájil. O ten následující sice přišel, ale ještě zdaleka nebylo utkání u konce. Donaldson si vyžádal ošetření zadního stehenního svalu, jeho soupeře dlouhá pauza nejspíš trochu rozhodila a místo ukončení zápasu si rovněž prohrál podání.

Druhý Američanův pokus o překvapivý servis spodem za stavu 8:8 a 15:30 už ale Dimitrov ustál. Vypracoval si brejkbol, který proměnil a následně po 4 hodinách a 22 minutách zápas dovedl do vítězného konce.

Lendla nachytal

K podání spodem na prestižním turnaji už dříve sáhli třeba Tomáš Berdych, Martina Hingisová, Ivo Karlovič či Gael Monfils. Ale asi vůbec nejslavnější zahrál Američan Michael Chang v roce 1989 ve čtvrtfinále French Open, které dokázal proti Ivanu Lendlovi otočit z 0:2 na sety.

Lendl sice na nečekaný úder zareagoval a natlačil se na síť, jenže nejistý útok od československého rodáka ztrestal Američan ziskem bodu. Chang tehdy vyhrál nejen čtvrtfinále, ale i celý turnaj v Paříži a získal tak svůj jediný grandslamový titul v kariéře.

Reklama