Hlavní obsah

Byl krůček od vyřazení, teď drtí soupeře. Poradí si italské překvapení se srbskou hvězdou?

Paříž/Praha

Je obrovským překvapením French Open, a přitom už mohl být dávno ze hry venku. Marco Cecchinato byl v prvním kole krůček od vyřazení, avšak předvedl famózní obrat a od té doby drtí své soupeře. Teď ve čtvrtfinále před ním stojí další výzva, vítěz dvanácti grandslamů Novak Djokovič.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Italský tenista Marco Cecchinato se raduje z postupu na French Open.

Článek

Když v osmifinále porazil Belgičana Davida Goffina, světovou devítku, připadal si Marco Cecchinato jako v pohádce. „Jsem strašně šťastný. Je to pro mě nejlepší chvíle v životě,“ prohlásil po utkání pětadvacetiletý Ital na oficiálním webu French Open. „V prvním kole jsem prohrával už nula dva na sety a teď jsem ve čtvrtfinále. To je nejspíš sen,“ rozplýval se.

Podobně krásný příběh přitom sedmdesátý druhý hráč světa prožíval na konci dubna na turnaji v Budapešti. Tam neprošel posledním kolem kvalifikace. Nakonec měl ale štěstí a do hlavní soutěže se dostal jako tzv. lucky loser (šťastný poražený). Pětadvacetiletý tenista pak porážel jednoho soupeře za druhým, ve finále si bez problémů poradil s Australanem Johnem Millmanem a mohl se radovat ze zisku prvního titulu na okruhu ATP.

Před dvěma roky bylo však letošní největší překvapení French Open považováno za podvodníka. Italská tenisová federace tehdy hráči udělila osmnáctiměsíční distanc za to, že měl na challengeru v Maroku v roce 2015 vsadit na svůj zápas a úmyslně ho poté prohrát. Cecchinato svou vinu odmítal. ATP trest nepotvrdila a tenista nakonec uspěl s odvoláním a italský svaz ho obvinění zbavil.

„Bylo to náročné období, chci myslet na současnost,“ odpověděl médiím, když jimi byl teď v Paříži dotázán na okolnosti případu. Cecchinato se nyní soustředí na úterní čtvrtfinále, v němž vyzve Novaka Djokoviče, bývalou světovou jedničku. „Ve čtvrtfinále se střetnu s jedním z nejlepších tenistů na světě. Je to pro mě velká čest a také potěšení si zahrát proti němu,“ uzavřel Cecchinato.

Reklama