Hlavní obsah

Pavlásek - Cuevas 7:6, 7:6Pavlásek v Prostějově vyřadil turnajovou dvojku, dál jde Šafránek i Veselý

Prostějov
Aktualizováno

Čeští tenisté Adam Pavlásek a Václav Šafránek se postarali o překvapení na mezinárodním tenisovém antukovém turnaji Moneta Czech Open v Prostějově. Pavlásek v prvním kole vyřadil druhého nasazeného Pabla Cuevase z Uruguaye 7:6 (3), 7:6 (4), Šafránek po bitvě zdolal turnajovou trojku Španěla Roberta Carballese Baena 3:6, 7:6 (2), 6:4. Dařilo se i Jiřímu Veselému, jenž bez problémů vyřadil Itala Gianllucu Magera 6:3, 6:3.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Adam Pavlásek z ČR (na snímku) vyhrál na tenisovém challengeru Moneta Czech Open 2018 v Prostějově nad Pablem Cuevasem z Uruguaye.

Článek

„Los podle oka pro mě nebyl příznivý. Je ale lepší, dostat tohoto hráče v prvním kole, kdy je nerozehraný, než třeba v semifinále. Byla to pro mě výhoda a jsem rád, že jsem navázal na výkony, které jsem předváděl v Paříži," liboval si po nečekané výhře Pavlásek.

Rozhodujícím faktorem byl podle něj servis. „Brejků moc nebylo. On neměl žádný, já jen tři, čtyři. Kurt je strašně rychlý. Když podání trefujete, je strašně těžké ho vracet a ještě těžší z něho tvořit. Věděl jsem, že když mi půjde, mohu uspět a to se potvrdilo," pokračoval ve spokojeném tónu úspěšný český tenista.

"Důležitou roli ale hrála i hlava. V poslední době mně dělá úplně jiného. Když jsem klidný, více přemýšlím a jsem variabilnější, což moje hra potřebuje," měl jasno tenista, který na French Open vypadl ve druhém kole.

V Prostějově si však žádný cíl ohledně postupů nestanovil. „Chci si to tady užít, jít míček po míčku, zápas po zápase a na konci týdne uvidím," dodal Pavlásek.

Šafránek riskoval a teď slaví

Šafránek, rodák z Brna, přitom dlouho ztrácel a ve druhém setu pro něj za nepříznivého stavu 4:5 dokonce dvakrát při Španělově servisu odvracel mečbol. Nakonec však po dvou hodinách a 21 minutách zápas dotáhl do úspěšného konce.

„Bylo to hodně nahoru, dolů, vyrovnané. Ze začátku jsem s ním držel jeho tempo. Cítil jsem však, že bych byl horší a prohrál. Proto jsem více riskoval, byť mi to není úplně vlastní. I proto jsem střídal špatné a dobré momenty, ale uhrál jsem důležité míče a to rozhodlo," těšilo českého reprezentanta.

„Ve druhém setu jsem měl dvakrát brejk nahoře, a hned jsem si to nechal utéct zpátky. To, že pak servíroval na vítězství, však nebylo důležité. Podání jsme si několikrát vzali, takže i když vedl 5:4 a servíroval, věděl jsem, že budu mít dost šancí to otočit," tvrdil Šafránek.

Zároveň přiznal, že v klíčovém gamu při něm stálo i štěstí. „Soupeř vedl 30:15, měl smeč nahranou za sítí, já tipnul stranu a zázračně jsem mu ji vychytal, což se povede dvakrát za sezónu. Pak udělal dvojchybu a to ho rozhodilo. Myslel, že půjde na 40:15, ale najednou to bylo 30:30, hned udělal dvojchybu a to ten gam zásadně ovlivnilo," popsal zřejmě rozhodující momenty celého utkání čtyřiadvacetiletý tenista.

Útok na čtvrté vítězství?

Veselý jako turnajová pětka výhrou nad Magerem, který na Hané prošel sítem kvalifikace, potvrdil papírové předpoklady. „Bylo to lehčí, než jsem čekal. Myslel jsem, že bude daleko jedovatější odzadu, že bude dělat méně chyb. Já jsem navíc výborně podával a o to snazší to bylo. Zkrátka, měl jsem to pod kontrolou, aniž bych musel předvést světovou hru. Jsem za to rád, protože na kurtě cítím, jak jsem nervózní. Chybí mi zápasy a každé vítězství se počítá k tomu, abych získal pohodu," řekl tenista, jemuž se letos zatím příliš nedaří.

Veselý, trojnásobný vítěz prostějovského challengeru z let 2014, 2015 a 2017, tak může dál živit naději na čtvrtý triumf. Stal by se tak prvním v historii turnaje, komu by se to podařilo.

„V hlavě to mám pořád. Je to samozřejmě i cíl. Vyhrát tady po čtvrté, což nikdo ještě nedokázal, by bylo neskutečné. Věřím, že pá let ještě na to mám. Když to tedy nevyjde letos, může to přijít jindy. Kdyby se to však podařilo, určitě by se to hodilo, protože bodů do světového žebříčku moc nemám. Titul odtud by mě mohl navíc i nakopnout do další části sezóny," míní Veselý.

Turnaj pro něj v případě úspěchu může být zlomový. „Spoustu zápasů jsem těsně prohrál, potom mě skolilo zdraví. Hlavně fyzička mi nyní chybí. Nebyl prostor, abych něco natrénoval. Proto je každý duel pro mě dobrý. Forma chybí a třeba tady, když půjdu dál a dál, přijde. Snad dnešní krok nebyl tady poslední," doufá nyní 106. hráč světového žebříčku ATP.

Prostějov (antuka, dotace 127 000 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Šafránek (ČR) - Carballes (3-Šp.) 3:6, 7:6 (7:2), 6:4
Pavlásek (ČR) - P. Cuevas (2-Urug.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:3)
Veselý (5-ČR) - Mager (It.) 6:3, 6:3
Bellucci (Braz.) - M. Cuevas (Urug.) 6:4, 6:3
Djere (Srb.) - Olivo (Arg.) 6:1, 6:3
G. Melzer (Rak.) - Jaloviec (ČR) 6:3, 6:0
García-López (1-Šp.) - Sakharov (Fr.) 6:4, 6:4
Gaio (It.) - Bašič (6-Bosna) 6:2, 7:6 (7:1)
Albot (8-Mold.) - Gulbis (Lot.) 6:3, 6:3
Munar (Šp.) - Millot (Fr.) 6:2, 3:2 skreč.
E. Ymer (Švéd.) - Šátral (ČR) 7:5, 4:6, 7:5
Caruso (It.) - Bonzi (Fr.) 6:3, 6:2
Pella (4-Arg.) - Gombos (SR) 6:3, 6:2
Domingues (Portug.) - Horanský (SR) 6:1, 6:3

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články