Hlavní obsah

Asi spím. Jste si jistí, že se mi to nezdá? ptala se italská senzace poté, co vyřadila Djokoviče

Paříž/Praha

Svalil se na zem a do očí se mu draly slzy. Nemohl uvěřit, že jeho pohádka pokračuje dál. Marco Cecchinato na French Open dokázal ve čtvrtfinále porazit vítěze dvanácti grandslamů Novaka Djokoviče a teď se chystá na další hvězdu, Dominica Thiema. „Je to úžasné,“ radoval se po postupu dvaasedmdesátý hráč světa.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Marco Cecchinato nemůže uvěřit, že postoupil do semifinále French Open.

Článek

Před pár dny ho znal málokdo. Možná někomu utkvělo v paměti jeho jméno v souvislosti s ovlivňováním zápasů. Marco Cecchinato byl totiž před dvěma lety obviněn, že si na challengeru v Maroku v roce 2015 vsadil na zápas a následně ho prohrál. Tenista svou vinu popíral a hájil se. Italská federace mu přesto dala pokutu a osmnáctiměsíční distanc. ATP však trest nepotvrdila a italský svaz později Cecchinata zbavil obvinění.

Teď se o pětadvacetiletém hráči hovoří jako o největší senzaci French Open. Ale vůbec tomu tak nemuselo být. Cecchinato totiž v prvním kole s Rumunem Mariusem Copilem prohrával už nula dva na sety. Avšak předvedl famózní obrat a mohl se radovat z postupu do dalšího kola.

V nich si postupně poradil s Argentincem Marcem Trungellitim, Španělem Pablem Carreňem Bustou, v osmifinále s Belgičanem Davidem Goffinem a v úterním čtvrtfinále i se Srbem Novakem Djokovičem. Bývalou světovou jedničku porazil po setech 6:3, 7:6, 1:6 a 7:6. „Asi spím. Jste si jistí, že se mi to nezdá?“ citoval Cecchinata oficiální web BBC.

„Je to úžasné, neskutečné. Jsem moc šťastný, protože porazit Novaka Djokoviče ve čtvrtfinále je neuvěřitelné,“ radoval se dvaasedmdesátý hráč světa. „Měl jsem asi tisíc tepů za minutu. Když jsem viděl, že jsem na závěr trefil lajnu, byl to ten nejlepší okamžik mého života,“ prohlásil.

V semifinále na překvapení turnaje čeká Dominic Thiem, osmý hráč světa. Doposud se spolu střetli dvakrát. Poprvé vyhrál Cecchinato, podruhé Thiem. „Jednou už jsem Dominica porazil, myslím, že to bylo finále nějakého turnaje Futures. Vzpomínám na to utkání a věřím, že to můžu opět dokázat,“ uzavřel Marco Cecchinato.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík