Hlavní obsah

Fantazie v Paříži! Češky slaví vítězný hattrick, v derby uspěla favoritka

roj, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

České derby v úvodním kole Roland Garros vyhrála po obratu favorizovaná Barbora Krejčíková, která porazila Kristýnu Plíškovovou 5:7, 6:4 a 6:2. Postup už slaví také Karolína Plíšková, která vyhrála nad Chorvatkou Donnou Vekičovou 7:5 a 6:4 a vítězný hattrick dokonala Karolína Muchová. Ta zdolala Němku Andreu Petkovicovou po setech 1:6, 6:3 a 6:4.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Krejčíková vstupuje do French Open

Článek

Krejčíková se stala po Petře Kvitové, Markétě Vondroušové, Kateřině Siniakové a Tereze Martincové pátou Češkou ve druhém kole. Následně se k nim přidaly i Karolíny Plíšková a Muchová.

Devátá nasazená Karolína Plíšková si ve dvou setech poradila na kurtu Suzanne Lenglenové s Chorvatkou Donnou Vekičovou 7:5 a 6:4. Turnajová osmnáctka Karolína Muchová zvládla třísetovou bitvu s Němkou Andreou Petkovicovou, zdolala ji po výsledku 1:6, 6:3 a 6:4. Druhé kolo si zahraje šest českých tenistek, Kvitová turnaj vzdala kvůli zranění.

Krejčíková získala v sobotu ve Štrasburku premiérový titul na okruhu WTA a v utkání s Plíškovou na ní byla parná únava. Častěji lehce chybovala, v prvním setu ještě reagovala na ztrátu podání na 4:5, ale za stavu 5:6 už Plíšková ukončila první sadu esem.

I na začátku druhého setu se Krejčíková trápila a po dvojchybě pustila soupeřku do vedení 1:2. Za stavu 1:3 ale získala brejk zpět a v desáté hře prolomila servis Plíškové znovu. Ve třetím setu měla díky trpělivé a chytré hře navrch a vítězným forhendem využila třetí mečbol. Kristýna Plíšková tak ani v Paříži nepřešla letos poprvé přes 1. kolo.

"Určitě si postupu moc vážím, je to grandslam a chci hrát dobře. České derby je vždycky náročné psychicky a pro mě bylo i po stránce fyzické," řekla Krejčíková novinářům. "Jsem ráda, že i když jsem prohrála první set, nedařilo se mi a hrála jsem hodně špatně, tak jsem našla vnitřní sílu. Chtěla jsem bojovat, nevzdat se a nakonec mi to vyšlo a jsem ve druhém kole," doplnila.

Loňská osmifinalistka turnaje Krejčíková se v dalším kole utká s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou.

Karolína Plíšková rozhodla oba vyrovnané sety v koncovce. V prvním setu prorazila podání soupeřky v jedenácté hře a sadu dopodávala. Ve druhé to stihla o dvě hry dříve, a to díky třem chybám a jedné dvojchybě Vekičové. Zápas poté bez problémů dokončila.

"Bylo to jedno z nejtěžších prvních kol, co jsem tady hrála. Donna je kamarádka, takže to nebylo snadné. Na začátku jsem byla hodně nervózní a jsem ráda, že jsem to stihla i s fanoušky," řekla Plíšková na kurtu a zmínila fakt, že diváci mohou být v hledišti jen do tři čtvrtě na devět.

Muchová sice na úvod brejkla Petkovicovou, ale pak bylo vidět, že je kvůli opakovanému léčení natrženého břišního svalu z Melbourne a vynechávání turnajů nerozehraná a chybovala. Ztratila šest gamů v řadě, ale dokázala se zvednout. Ve druhém setu už více připomínala hráčku, která došla do semifinále Australian Open a pomáhala si pestrou hrou, Občas si došla pro bod k síti, jindy míč zkrátila nebo napálila vítězný úder. Po zisku druhého setu se jí povedl ve třetím brejk na 4:3 a svoje podání už do konce zápasu uhájila.

Ve druhém kole se osmnáctá nasazená Muchová střetne s kvalifikantkou Varvarou Lepchenkovou z USA a bude usilovat o premiérový postup do třetího kola French Open. V případě úspěchu by se Muchová mohla v boji o osmifinále utkat s Karolínou Plíškovou. Ta se o postup do třetího kola utká s Američankou Sloane Stephensovou, která v duelu s Carlou Suárezovou odvrátila ve druhém setu mečbol a nakonec zvítězila 3:6, 7:6, 6:4.

Podezřelý vůz odložil začátek programu

Podezřelé auto zaparkované nedaleko stadionu odložilo začátek úterního programu tenisového Roland Garros na kurtu Simonne Mathieuové. Hrát se začalo se zhruba půlhodinovým zpožděním.

Podle agentury Reuters šlo o ukradený vůz, který policie z bezpečnostních důvodů musela prohlédnout kvůli výbušninám. "Šlo to běžný zásah. Všechno je už zpět v normálu," uvedl mluvčí francouzského tenisového svazu.

Kvůli policejnímu zásahu začal zápas mezi domácím Ugem Humbertem a Ričardasem Berankisem z Litvy se zpožděním zhruba 25 minut.

Reklama