Hlavní obsah

To by byl šok! Švýcarský fenomén zvažuje konec na French Open

Paříž

Švýcarský tenista Roger Federer sice v sobotní noční bitvě postoupil přes Němce Dominika Koepfera do osmifinále Roland Garros, není si ale jistý, zda bude v turnaji pokračovat. Devětatřicetiletá legenda se vrací po dvou loňských operacích kolena a soustředí se především na travnatou část sezony s vrcholem ve Wimbledonu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer během zápasu 3. kola na French Open.

Článek

Federer absolvoval ve 3. kole na pařížské antuce s Koepferem tříapůlhodinovou bitvu. Zápas, jenž se hrál na prázdném kurtu Philippea Chatriera a skončil tři čtvrtě hodiny po sobotní půlnoci, vyhrál 7:6, 6:7, 7:6 a 7:5. Pro dvacetinásobného grandslamového šampiona to byl teprve šestý zápas během 17 měsíců, z nichž většinu vynechal kvůli problémům s kolenem.

Už před startem Roland Garros uvedl Federer, že od sebe na pařížské antuce příliš neočekává a že jeho hlavním cílem je Wimbledon, který začíná 28. června. "Musíme to zanalyzovat a rozhodnout se, zda pokračování v turnaji není moc velký risk. Jestli by nebylo lepší si odpočinout," řekl po postupu do osmifinále Federer, jenž má v plánu od 14. června hrát na trávě v Halle.

"Protože nemám mezi Paříží a Halle týden pauzy jako obvykle, musíme rozhodnout, co je pro mě z hlediska Wimbledonu nejlepší," řekl osminásobný vítěz z londýnské trávy. "Mám za sebou zápas, v němž jsem mohl jít do pátého setu, a těžko říct, v jakém stavu bych se druhý den probudil. Je to zajímavá situace, abych to řekl mírně. Rozhodně teď zažívám jiné časy než dřív," dodala bývalá dlouholetá světová jednička.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer slaví postup do 4. kola French Open.

Federer se má v příštím zápase střetnout s Italem Matteem Berrettinim o postup do čtvrtfinále, v němž může narazit na aktuálního vládce světového tenisu Novaka Djokoviče. Srb stejně jako další Federerův velký rival Rafael Nadal ze Španělska ještě v Paříži neztratil set.

"Byl bych rád v Rafově nebo Novakově kůži, protože si mohou říct, 'Cítím se dobře, hraju dobře, vítězím'. Já ale takový pocit teď nemám. Tohle všechno jsou pro mě postupné kroky v mém comebacku," řekl jeden z nejlepších tenistů historie, jenž oslaví v srpnu čtyřicetiny.

Reklama