Hlavní obsah

Na US Open nebude kvalifikace ani soutěž smíšených čtyřher

Praha

Tenisové US Open se sice po koronaviru uskuteční, ale s omezeními a změnami. Pořadatelé už v úterý oznámili, že se newyorský grandslam odehraje podle plánu od 31. srpna do 13. září, a dnes zveřejnili, že letos nebudou kvalifikace ani soutěž smíšených čtyřher, pavouky čtyřher budou navíc poloviční. V tradičním rozsahu, tedy pro 128 hráčů a hráček, se odehrají pouze dvouhry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karolína Plíšková na US Open pojede

Článek

"Důvodem je minimalizovat počet lidí v dějišti vzhledem k bezpečnosti všech zainteresovaných," uvedli pořadatelé z Americké tenisové asociace (USTA) v tiskové zprávě. Už dříve uvedli, že ochozy v Národním tenisovém centru zůstanou bez diváků.

Zatímco někteří přední hráči i hráčky účast na US Open kvůli přísným opatřením zvažují, šestinásobná šampionka turnaje Serena Williamsová se startem neváhá. "Už se nemůžu dočkat návratu do New Yorku a až budu hrát US Open 2020," uvedla třiadvacetinásobná grandslamová šampionka ve video vzkazu. "USTA odvádí skvělou práci a všechno bude bezpečné," uvedla bývalá světová jednička.

Pavouky čtyřher budou jen pro 32 párů oproti obvyklým 64 a možnost hrát dostanou pouze specialisté deblisté. Nebude soutěž juniorů ani vozíčkářů.

Kompenzace za zrušené soutěže

USTA uvolní 6,6 milionu dolarů na kompenzaci pro hráče za zrušené soutěže. Peníze rozdělí mezi ženskou WTA a mužskou ATP, které mají rozhodnout, na základě jakého klíče je vyplatí tenistům.

Organizátoři nespecifikovali, jaká bezpečnostní opatření hráče a jejich doprovody čekají. Očekává se, že pohyb bude umožněn jen mezi kurty a hotelem, bude omezený přístup na tréninkové kurty, na zápasy bude smět jako doprovod jen jedna osoba. Všem bude měřena teplota.

Hráči budou mít povoleno přicestovat s maximálně třemi hosty a pronajmout si až dva pokoje v určených hotelech. Jeden z nich budou platit sami, druhý bude hrazený od USTA. Bude i možnost pronajmout si dům, pouze ale mimo oblast Manhattanu.

Novinky budou tenisty čekat i na kurtech. S výjimkou dvou největších arén bude na všech kurtech místo čárových rozhodčích hlásit auty elektronické zařízení, kromě dvorců Arthura Ashe a Louise Armstronga také budou všude k dispozici jen tři podavači míčků místo šesti.

Před US Open se v areálu ve Flushing Meadows uskuteční od 19. do 28. srpna turnaj mužů a žen Western & Southern Open, který obvykle hostí Cincinnati.

Mezinárodní tenisová sezona je přerušena kvůli celosvětové pandemii koronaviru od půlky března a zrušen byl mimo jiné posvátný Wimbledon. Organizace ATP, WTA a ITF dnes oznámili, že hrát se znovu začne v srpnu - tenistky mají od 3. srpna turnaj v Palermu a muži zahájí program 14. srpna turnajem ve Washingtonu.

Reklama