Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Kalininová 6:4, 6:0Plíšková nadělila kanára. Postupují i Vondroušová a Kvitová, ale další dvě Češky končí

New York/Praha
Aktualizováno

České tenistky na úvod grandslamového US Open zářily! Markéta Vondroušová se po výhře nad Greet Minnenovou z Belgie 6:1, 6:4 stala vůbec první postupující do druhého kola. Na hlavním kurtu Arthura Ashe na ni navázala i nasazená jednička Karolína Plíšková vítězstvím nad Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou 6:4, 6:0. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová si poradila s Irinou Beguovou z Rumunska 6:3, 6:2. Pak ale přišly i české nezdary. Tereza Martincová prohrála Petrou Martičovou z Chorvatska 7:5, 2:6 a 4:6, Marie Bouzková s Američankou Jessicou Pegulaovou 6:3, 2:6 a 6:7.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Karolína Plíšková v úvodním kole US Open.

Článek

Plíšková začala esem, o úvodní podání utkání přesto přišla, ale vzápětí získala díky agresivní hře čtyři gamy v řadě. Vedení 4:1 ale neudržela a soupeřka vyrovnala. Za stavu 4:4 musela po dvou dvojchybách odvracet další dva brejkboly, situaci ale zvládla a vzápětí čistou hrou při podání 145. hráčky světa Kalininové první set uzavřela.

Ve druhém už drama nepovolila, rychle vedla 3:0 a zápas v klidu dohrála. Druhou sadu získala za 21 minut s kanárem. Finalistka US Open z roku 2016 Plíšková se v dalším kole utká s Caroline Garciaovou z Francie.

Foto: Frank Franklin, ČTK/AP

Centrální dvorec Arthura Ashe během utkání Karolíny Plíškové s Anhelinou Kalininovou.

"Řekla bych, že moje hra byla na první kolo docela dobrá," konstatovala Plíšková v rozhovoru na kurtu před prázdnými tribunami. "Rozhodně ale dávám přednost tomu, mít kolem sebe lidi," dodala třetí hráčka světového žebříčku k atmosféře.

Kvitová si před zápasem s Beguovou připomněla jejich vzájemný zápas z Australian Open, v kterém jasně dominovala. "Podívala jsem se na nějaké šoty a měla ho živé v paměti. Tam jsem hrála moc dobře a věděla jsem, že takhle hrát musím. Každý game byl důležitý a musela jsem hrát rychle, jinak mě začala rozebírat. To byla taktika," řekla Kvitová, která si k postupu pomohla 23 vítěznými údery.

Stejně jako všechny hráčky se vypořádává s absencí fanoušků v hledišti. "Pořád jsem musela sama sebe burcovat. Jak nejsou diváci, tak to stojí víc mentálních sil být v tom, protože vás nikdo nepovzbudí," podotkla Kvitová.

Levou rukou hrající Vondroušová měla zápas od začátku pod kontrolou. V prvních třech gamech ztratila jen jeden fiftýn a úvodní set ukončila smečí po pětadvaceti minutách. Ve druhé sadě už vedla 2:0, ale pak přišla o tři hry v řadě. Za stavu 3:4 odvrátila dva brejkboly a koncovku zvládla.

"První set byl výborný. Ve druhé sadě hrála soupeřka o něco lépe, já udělala pár chyb i dvojchyb, ale ve výměnách, které jsem měla vyhrát, jsem zahrála velmi dobře. Udržela jsem hlavu v zápasu, nevzdala druhý set a jsem ráda, že jsem vyhrála," řekla Vondroušová. Její příští soupeřkou bude Aljaksandra Sasnovičová z Běloruska.

Zato Martincová skončila už v prvním kole. Česká hráčka nedotáhla do vítězného konce nadějně rozehraný duel s turnajovou osmičkou Martičovou, podlehla 7:5, 2:6 a 4:6 po dvou a půl hodinovém boji.

Ve třetí sadě Martincová (136. WTA) vedla 3:1 a měla dva brejkboly na 4:2. Šanci neproměnila a prohrála po dvou a půl hodinovém boji. "Měla bych mít radost, že to bylo těsný, ale extrémně to mrzí, protože jsem na kurtu cítila, že na to mám. Vytáhla to nejlepší, co mohla. Fakt mě to mrzí," řekla Martincová.

Ani na čtvrtý pokus se nedočkala výhry v hlavní soutěži na grandslamu. Třikrát prohrála v 1. kole na US Open a jednou ve Wimbledonu. "Zase smolný los, dostanu se do hlavní soutěže a losy ke mně nejsou shovívavé," řekla Martincová.

Do turnaje se dostala až jako náhradnice za tenistky, které kvůli obavám z koronaviru nepřijely. Do New York letěla na jeden zápas. "Když mám šanci si zahrát, tak to beru. Turnaj se koná a já jsem typ, že určitě hrát budu. Když mám šanci, tak se jí chci chopit a využít, ale bohužel," řekla s tím, že se hned vrací domů.

Někdejší vítězka juniorky US Open Bouzková, která minulý týden na turnaji v New Yorku porazila Kvitovou, bojovala s Pegulaovou v dlouhých výměnách od základní čáry dvě hodiny a osmačtyřicet minut. Sice soupeřce vzala šestkrát servis, ale měla celkem osmnáct brejkbolů a ve třetí sadě proměnila jen jeden ze šesti.

V rozhodujícím tie-breaku Bouzková po chybách prohrávala 1:6, dva mečboly ještě při svém podání odvrátila, ale při třetím poslala bekhend vedle postranní čáry. Na US Open tak prohrála v hlavní soutěži žen i potřetí v kariéře.

Reklama