Hlavní obsah

GLOSA: Djokovičova diskvalifikace? Tenis se ubírá tím nejlepším možným směrem

Praha

Byl to moment, který se zapíše do historie nejen US Open, ale celého tenisu, i když ne tím způsobem, který by si fanoušek přál. Novak Djokovič byl po neúmyslném trefení čárové rozhodčí do krku z turnaje vyloučen. A téměř okamžitě se v tenisovém světě rozjela diskuse, zda to tak opravdu mělo být. Odpověď je celkem prostá, jednoznačně ano.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Novak Djokovič byl z US Open vyloučen

Článek

Tenisová historie zná podobných případů plno. V osmdesátých a devadesátých letech na kurtech řádili kromě jiných taková esa jako John McEnroe či Jimmy Connors. Obě hvězdy kromě vynikající hry prosluly tím, že pokud se jim na kurtu zrovna nedařilo či nesouhlasily s výroky sudích, dokázaly na dvorci rozpoutat opravdové peklo. Hádky s rozhodčími i diváky nebyly ničím neobvyklým.

A platilo i druhé pravidlo. Tím byl fakt, že pořadatelé těmto hvězdám v zájmu udržení sledovanosti a atraktivity velmi často ustupovali. A tak zatímco jiní by byli z akce okamžitě vyloučeni, McEnroe a spol. pokračovali vesele dál.

Djokoviče vyloučili z US OpenVideo: USA TODAY SPORTS IMAGES - DANIELLE PARHIZKARAN, Reuters

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Nešťastný moment pro Novaka Djokoviče i čárovou rozhodčí

A právě proto byl nedělní incident, a především konečný verdikt, totiž vyloučení Novaka Djokoviče, tím jediným správným řešením. Ano, světová jednička čárovou rozhodčí rozhodně trefit nechtěla, míček Srb odpálil za zády naslepo. Že tenisák zasáhl ženu do krku, bylo důsledkem obrovské smůly.

To však na Djokovičově odpovědnosti nic neubírá. Hráč je dle pravidel plně odpovědný za své činy na kurtu a ani sedmnáctinásobný grandslamový šampion, který vyhrál všech 26 zápasů, ke kterým v letošním roce nastoupil, nesmí být výjimkou.

To konečně poznala shodou okolností také na US Open i domácí superstar Serena Williamsová, která ve finálovém duelu s Japonkou Naomi Ósakaovou před dvěma lety byla za své urážky směrem k hlavnímu rozhodčímu potrestána trestným bodem a později i gamem.

A vůbec se nebral ohled na to, že jde o možná nejlepší tenistku historie. Hlavní rozhodčí ani supervisor turnaje se přitom nenechal zviklat vyprodaným a bučícím stadionem Arthura Asheho, kde se boj o titul odehrával, a který stál jednoznačně na straně své superstar.

"Sice na čárovou rozhodčí nemířil, ale napálil míč pryč a za své jednání musíte nést odpovědnost," prohlásil bývalý britský tenista Tim Henman.

Tato slova vystihují vše a je jen dobře, že se tenis tohoto směru drží.

Reklama

Související témata: