Hlavní obsah

Šílený moment na US Open. Djokovič trefil rozhodčí do krku, z turnaje byl vyloučen!

Praha
Aktualizováno

Byl to moment, který naprosto přebil veškeré dosavadní zápasové momenty. Novak Djokovič a Pablo Carreňo Busta bojovali o čtvrtfinále US Open, když za stavu 6:5 v prvním setu pro Španěla trefila světová jednička mimo hru lajnovou rozhodčí omylem do krku. Otřesená žena, která měla zjevně problémy s dechem, se několik minut sbírala se země. Djokovič byl následně po diskusi s rozhodčími z turnaje vyloučen.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Nešťastný moment pro Novaka Djokoviče i čárovou rozhodčí

Článek
Fotogalerie

Jednoznačný favorit, který v letošním roce odehrál 26 zápasů bez jediné porážky. Novak Djokovič byl jasnou hvězdou probíhajícího US Open a nejinak tomu bylo i v zápase se španělským tenistou Pablem Carreňem Bustou.

Dramatický první set šel do vyhrocené koncovky. Španěl svému soupeři za stavu 5:5 poprvé prolomil podání, na což Djokovič reagoval odpálením míčku směrem k čárové rozhodčí.

Ke smůle obou tenisák trefil ženu přímo do krku, ta se v bolestech zhroutila na zem a dlouhé minuty se zjevně nemohla nadechnout. Djokovič se nešťastné sudí okamžitě omlouval. Rozhodčí byla následně odvedena na ošetření.

Po několikaminutovém rozhovoru s supervisorem turnaje byl Djokovič následně z turnaje vyloučen.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Novak Djokovič v diskusi s supervisorem turnaje

K celému incidentu se vyjádřil na Eurosportu i legendární Mats Wilander. "Novak poměrně tvrdě trefil rozhodčí. Byla v tom asi frustrace, nevěděl, kam míček trefuje. Okamžitě se omlouval, ale rozhodčí nemohla dýchat, kolabovala."

A pokračoval. "Bylo to hodně smolné. Nejsem si jistý, jestli je to pravidlo férové. Pokud ale trefil rozhodčí, pak je to podle pravidel diskvalifikace. Nesnažil se o ránu, šlo to ze vzduchu a trefil přímo rozhodčí do nejsmolnějšího místa, nikdy jsem nic podobného neviděl," dodal Švéd.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Čárová rozhodčí se po zásahu tenisákem do krku řadu minut sbírala ze země.

Slavnému Srbovi nepomohlo ani to, že v jednom z předchozích momentů, kdy nevyužil tři setboly, odpálil zlostně míček velkou razancí. Poprvé nikoho nezasáhl a nedostal ani varování. Když podruhé neudržel nervy, zasáhl sudí a grandslamový turnaj pro něj nečekaně skončil.

Djokovič bude podle pravidel Americké tenisové asociace, která turnaj pořádá, potrestán i odebráním všech bodů, které na turnaji postupem do osmifinále získal, zároveň přijde i o všechny body Prize Money, což činí 250 tisíc dolarů. Navíc dostal za nesportovní chování pokutu 10 000 dolarů (asi 224.000 korun).

Diskvalifikaci v mužské dvouhře zažil grandslamový turnaj po 20 letech. Na Roland Garros 2000 dopadl stejně Rakušan Stefan Koubek, který vzteky hodil raketu a zasáhl sběrače míčků. V minulosti byli v open éře na grandslamech vyloučeni také Jeff Tarango (Wimbledon 1995), Carsten Arriens (French Open 1995) a John McEnroe (Australian Open).

Reklama

Související témata: