Hlavní obsah

Česká kometa letí na US Open dál! Postupuje také Vondroušová. Veselý padl v pětisetové bitvě

roj, pb, mmČTKSport.cz
Aktualizováno

Další vrchol tenisové sezony je tu, v New Yorku v pondělí odstartovalo grandslamové US Open. Ve své premiéře v hlavní soutěži dvouhry newyorského turnaje zvítězila šampionka z Roland Garros Barbora Krejčíková nad australskou kvalifikantkou Astrou Sharmaovou 6:0 a 6:4. Tereza Martincová trápila Bělorusku Viktorii Azarenkovou jen v úvodní sadě, pak už na kurtu jasně dominovala někdejší světová jednička, která duel ovládla 6:4, 6:0. Jediný český zástupce v mužské dvouhře Jiří Veselý prohrál s Kevinem Andersonem z JAR 6:7, 6:4, 6:3, 6:7 a 6:7. Marie Bouzková nestačila na Naomi Ósakaovou a po prohře 4:6 a 1:6 se s turnajem loučí. Dál jde naopak Markéta Vondroušová, která zvítězila 7:5, 6:0 nad Elenou-Gabrielou Ruseovou.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Česká tenistka Barbora Krejčíková na úvod US Open nadělila australské soupeřce kanára.

Článek
Fotogalerie

Stříbrnou olympijskou medailistku z Tokia Vondroušovou prověřila Elena-Gabriela Ruseová z Rumunska. V první sadě tenistky divákům nabídly vyrovnanou bitvu, když vítězství v ní na svou stranu strhla česká hráčka až v závěru (7:5). Druhé dějství už bylo plně v režii Vondroušové, která Rumunce nadělila kanára.

"Ze začátku to bylo těžký, tlačila mě z bekhendu, drtila mě hrozně, ale rozdíly jsou malinký a zlomí to maličkosti. Snažila jsem se vydržet a povedlo se. Nebyl to úplně nejlepší výkon, ale jsem ráda, že jsem to přešla, první kola jsou vždycky zrádný," řekla Vondroušová. O třetí kolo bude hrát proti pětadvacáté nasazené Darje Kasatkinové z Ruska.

Krejčíková vlétla do turnaje

Osmá nasazená Krejčíková v souboji se Sharmaovou nedovolila žádné překvapení. Úvodní set naprosto ovládla, aktuální světová devítka v něm dovolila australské soupeřce ze druhé stovky žebříčku WTA pouze pět fiftýnů. Ve druhé sadě se Australanka zlepšila, ale ztracené podání soupeřky hned v úvodním gamu druhé sady české kometě pohodlně postačilo k výhře. Utkání trvalo hodinu a čtvrt.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Česká tenistka Barbora Krejčíková při své premiéře ve dvouhře na US Open.

"Zápas to byl těžký, protože první kola jsou vždy nejtěžší. Ona měla za sebou kvalifikaci, byla rozehraná a už tady odehrála tři zápasy, takže člověk nesmí nic podcenit. Jsem ráda, že jsem první set zvládla rychle a druhý po dobrém začátku dopodávala. Hrála jsem dobře," řekla Krejčíková, kterou ve druhém kole čeká domácí Christina McHaleová.

Veselý padl po velkém boji

Dramatickou pětisetovou bitvu nabídl zápas jediného českého zástupce mezi muži Veselého. Rodák z Příbrami přitom za celý více než čtyřhodinový zápas proti Andersonovi, finalistovi turnaje z roku 2017, neztratil podání. První sadu prohrál v tie breaku 6:7 (1:7), jenže v té druhé se zvedl na 6:4 a ve třetí zápas otočil (6:3).

Ranař z JAR si před začátkem čtvrtého setu vyžádal pauzu na ošetření. A o čtvrtém dějství musela znovu rozhodnout až zkrácená hra, v níž Veselý duel do vítězného konce dotáhnout nedokázal 6:7 (5:7). V rozhodující sadě musel o osudu utkání rozhodnout znovu tie break. Osmadvacetiletý český reprezentant ho prohrál 6:7 (4:7) a s New Yorkem se rozloučil počtvrté v řadě v 1. kole. Anderson nasázel 49 es, Veselý 27!

Tereza Martincová začala odvážně a vedla nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou v úvodním setu 4:1, ale pak prohrála 11 gamů v řadě a v duelu s loňskou finalistkou padla 4:6 a 0:6.

Bouzková na Japonku nestačila

Třiadvacetiletá Bouzková vstupoval do zápasu s Japonkou Ósakaovou jako outsider. Papírové předpoklady se začaly záhy naplňovat. V úvodní sadě ještě Češka držela krok (4:6), druhý set už byl ale plně v režii dvojnásobné šampionky z let 2018 a 2020.

Bouzková měla proti Ósakavé šance na začátku. Dobře bránila a turnajová trojka kazila. Češka vedla ve třetí hře při podání soupeřky 40:0, ale neuspěla a v utkání neproměnila ani jeden z osmi brejkbolů. Udělala sice jen osm chyb, ale Japonka ji přestřílela 34:10 na vítězné míče.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články