Hlavní obsah

Anderson - Federer 2:6, 6:7, 7:5, 6:4, 13:11Překvapení! Federer skončil ve Wimbledonu už ve čtvrtfinále, Nadal téměř pětihodinové drama zvládl

Londýn
Aktualizováno

Byl považován za jednoho z největších favoritů na vítězství ve Wimbledonu. Švýcarský tenista Roger Federer ale devátý titul z londýnského grandslamu nepřidá. Nasazený hráč číslo jedna a obhájce titulu sice vedl ve čtvrtfinále nad Kevinem Andersonem z Jihoafrické republiky už 2:0 na sety, dokonce měl i mečbol, ale nakonec prohrál 11:13 v pátém. Zápas trval čtyři hodiny a čtrnáct minut. Druhý velký favorit Rafael Nadal také odehrál pětisetové utkání. S Argentincem Del Potrem strávil na kurtu téměř pět hodin. Nakonec vyhrál 7:5, 6:7, 4:6, 6:4 a 6:4.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Roger Federer si otírá čelo při zápase s Kevinem Andersonem.

Článek
Fotogalerie

Anderson se po skalpu Federera utká v semifinále s Američanem Johnem Isnerem, který ve čtyřech setech vyřadil v zámořském derby Kanaďana Milose Raonice. Nadal bude čelit v pikantním mači Novaku Djokovičovi, jenž si poradil s Japoncem Keiem Nišikorim.

Nadal se na první postup do wimbledonského semifinále od finálové účasti v roce 2011 pořádně nadřel a Del Potra porazil až po bezmála pěti hodinách. První hráč světa tak stále může pomýšlet na třetí triumf na londýnském turnaji.

Federer mohl zápas ukončit ve třech setech, ale mečbol při soupeřově podání za stavu 5:4 nevyužil. Turnajová osmička Anderson se poté zvednul a díky zisku tří sad za sebou postoupil do druhého grandslamového semifinále v kariéře. Poprvé si v něm zahrál loni na US Open, kde došel až do finále.

Fenomenální Švýcar tak na grandslamu teprve potřetí v kariéře ztratil vedení 2:0 na sety. Za tohoto stavu dokázal dotáhnout 269 zápasů k vítězství a prohrál pouze v roce 2011 s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou ve čtvrtfinále Wimbledonu a s Djokovičem v semifinále US Open.

"Za celý zápas jsem ani jednou neměl pocit, že bych se rozjel na sto procent. Proto se teď cítím hrozně," řekl Federer. "Byl to prostě takový ten zápas, kdy jen doufáte, že to nějak zvládnete," přidal šestatřicetiletý Švýcar.

Anderson po velkém obratu postoupil do druhého grandslamového semifinále v kariéře. Poprvé si v něm zahrál loni na US Open, kde došel až do finále. "Na výhru nad Rogerem Federerem tady ve Wimbledonu budu vzpomínat do konce života," řekl. "Ale i když mám velkou radost, tak se musím dát rychle dohromady, protože bych tady chtěl ještě odehrát dva zápasy," prohlásil Anderson.

Jeho dalším soupeřem bude Američan Isner, který si poradil 6:7, 7:6, 6:4, 6:3 s Raonicem z Kanady a na 41. pokus postoupil do prvního grandslamového semifinále v kariéře. V padesátileté éře profesionálního tenisu jde o druhé nejdelší čekání na podobný zápis za krajanem Samem Querreym, jenž se loni v All England Clubu dostal mezi poslední čtyřku na 42. pokus.

Trojnásobný wimbledonský šampión Djokovič je v grandslamovém semifinále poprvé od finále US Open 2016 a All England Clubu si v něm zahraje po třech letech. Jeho soupeřem bude buď světová jednička Rafael Nadal ze Španělska, nebo Argentinec Juan Martín del Potro.

"Je skvělé být zase mezi čtyřmi na grandslamu. Jsem nadšený, jak se ve správný moment zvedla úroveň mého tenisu. Teď si chci užít tuhle výhru a pak se připravím na dalšího soupeře," řekl Djokovič v rozhovoru po utkání.

Grandslamový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Anderson (8-JAR) - Federer (1-Švýc.) 2:6, 6:7 (5:7), 7:5, 6:4, 13:11.
Nadal (2-Šp.) - Del Potro (5-Arg.) 7:5, 6:7 (7:9), 4:6, 6:4, 6:4.
Djokovič (12-Srb.) - Nišikori (24-Jap.) 6:3, 3:6, 6:2, 6:2.
Isner (9-USA) - Raonic (13-Kan.) 6:7 (5:7), 7:6 (9:7), 6:4, 6:3.
Zápasy českých tenistů zde.

Reklama

Související témata: