Hlavní obsah

Smitková - Cristianová 5:7, 7:6, 6:2Karolína Plíšková je pro Wimbledon nasazenou devítkou, Kvitová má číslo 11 a Krejčíková patnáctku

Čtyři české tenistky jsou mezi 32 hráčkami nasazenými pro Wimbledon, který začne v pondělí. Při neúčasti světové dvojky Japonky Naomi Ósakaové se posunula o jedno místo oproti žebříčku Karlína Plíšková a bude nasazenou devítkou. Dvojnásobná vítězka travnatého grandslamu Petra Kvitová má číslo 11, šampionka antukového Roland Garros Barbora Krejčíková 15 a Karolína Muchová 20. Nasazení dnes zveřejnili pořadatelé.

Článek

Kvitová kralovala Wimbledonu v letech 2011 a 2014. V tomto týdnu absolvuje generálku v německém Bad Homburgu. Pro Plíškovou už herní příprava skončila, neboť v Eastbourne vypadla v úterý hned v prvním kole. Krejčíková si po životním turnaji v Paříži užívá volno. Ve čtyřhře, kterou na Roland Garros také ovládla, budou na wimbledonské trávě s Kateřinou Siniakovou plnit roli nasazených jedniček.

Singlová pořadí vedou světové jedničky Srb Novak Djokovič a Australanka Ashleigh Bartyová. Djokovič vyhrál předloni poslední ročník Wimbledonu, neboť loni se nejslavnější turnaj kvůli covidu nekonal, a bude útočit na tamní šestou trofej i na vyrovnání rekordu. Případným 20. titulem z grandslamů by se dotáhl na Rogera Federera a Rafaela Nadala.

Nadal účast ve Wimbledonu po náročné části sezony na antuce vzdal. Díky tomu je osminásobný šampion Federer nasazenou sedmičkou. Los turnaje se uskuteční v pátek. Těšit se na něj může i dalších minimálně šest českých zástupců ve dvouhře.

Mezi nenasazenými jsou Markéta Vondroušová, Marie Bouzková, Kateřina Siniaková, Tereza Martincová, Kristýna Plíšková a Jiří Veselý, jenž je zatím jediným mužským zástupcem v hlavní soutěži. Doplnit ho mohou Zdeněk Kolář a Tomáš Macháč, pokud uspějí v kvalifikaci, stejně jako Tereza Smitková.

Jedna výhra od Wimbledonu

Tenistu Tomáše Macháče dělí jedna výhra od premiérové účasti v hlavní soutěži Wimbledonu. Dvacetiletý berounský rodák postoupil v kvalifikaci travnatého grandslamu do závěrečného třetího kola, v němž se střetne s Australanem Christopherem O'Connellem.

Talent Macháč, jenž si už díky úspěchům v kvalifikaci zahrál loni Roland Garros a letos Australian Open, je aktuálně na 143. místě žebříčku. V prvním kole v úterý po dvou a půl hodinách udolal o 19 let staršího Španěla Tommyho Robreda 10:8 ve třetím setu, dnes v 2. kole porazil o poznání rychleji 7:6, 6:0 Kanaďana Braydena Schnura.

V případě postupu může Macháč doplnit jediného českého muže v hlavní soutěži Jiřího Veselého. Zkušený Lukáš Rosol vypadl v prvním kole kvalifikace, Zdeněk Kolář ve druhém. Do druhého kola postoupila i jediná Češka Tereza Smitková.

Kvalifikace na tenisový grandslamový turnaj Wimbledon:
Muži - 2. kolo:
Macháč (27-ČR) - Schnur (Kan.) 7:6 (7:4), 6:0
Milojevič (28-Srb.) - Kolář (ČR) 6:4, 6:3.
Ženy - 1. kolo:
Smitková (ČR) - Cristianová (Rum.) 5:7, 7:6 (7:1), 6:2.

Reklama