Hlavní obsah

Djokovič nejlepším tenistou všech dob? Tahle jízda nekončí, vzkazuje Federerovi a Nadalovi

Londýn/Praha

Je na dobré cestě stát se nejlepším tenistou v historii. Srb Novak Djokovič si dokráčel ke třetímu triumfu ve Wimbledonu v řadě, celkově už slavil v All England Clubu pošesté. A co víc, získal v kariéře již dvacátý grandslamový titul a v této bilanci se dotáhl na dosavadní lídry Rogera Federera a Rafaela Nadala. Jak se na souboj s velikány své generace i celé historie tohoto sportu dívá on sám?

Foto: Toby Melville, Reuters

Novak Djokovič pošesté v kariéře vybojoval trofej pro vítěze Wimbledonu.

Článek

„Musím složit poklonu Rogerovi i Rafovi. Jsou to legendy a dva nejlepší hráči, proti kterým jsem kdy hrál," smekl před velkými rivaly po svém finálovém triumfu v Londýně nad Matteem Berrettinim.

„Oni dva mají podíl na tom, kde jsem teď já dnes. Přinutili mě uvědomit si, co musím udělat, abych byl silnější - mentálně, fyzicky a takticky. Posledních deset let bylo neuvěřitelnou jízdou, která ještě nekončí," pokračoval rodák z Bělehradu.

A co bude v přetahované tří gigantů, kteří jsou co do počtu získaných titulů z turnajů velké čtyřky nyní srovnaní, dál?

„Znamená to, že ani jeden z nás tří teď neskončí," rozesmál fanoušky Djokovič. Je ale zřejmé, že co do možnosti získávat další velké tituly je momentálně on v nejlepší pozici.

Na dálku poslal do Londýna podobná slova i Federer, jenž letos vypadl už ve čtvrtfinále. Legendě naložil Hubert Hurkacz na cestu domů dokonce potupného kanára.

„Gratuluji Novaku k 20. grandslamu. Jsem pyšný, že mám příležitost hrát v této speciální éře tenisových šampionů. Parádní výkon, dobrá práce," napsal hvězdný Švýcar na Twitter.

Djokovič má možnost se zapsat do historie dalším výjimečným kouskem. Jelikož vyhrál letos kromě Wimbledonu i Australian Open a Roland Garros, na US Open může dovršit tzv. zlatý či sezonní grandslam.

„Určitě si to umím představit. Pokusím se o to. Mám dobrou formu, hraji svůj nejlepší tenis a grandslamy jsou mojí prioritou," uvedl první hráč světa, který figuruje také v olympijské nominaci.

Reklama

Související témata: