Hlavní obsah

Kanada - Korea 4:0Kanada smetla Koreu a prošla z druhého místa do čtvrtfinále

Hokejisté Kanady porazili v závěrečném utkání v základní skupině A na olympijských hrách v Pchjongčchangu domácí Koreu 4:0 a postoupili přímo do čtvrtfinále. Obhájci triumfu z minulých dvou her ve Vancouveru 2010 a v Soči 2014 nemusejí do osmifinálové fáze jako jediný celek z druhého místa, protože předčili se sedmi body Finsko z 'céčka' (6 bodů) i Slovinsko z 'béčka' (4).

Foto: David W Cerny, Reuters

Kanadští hokejisté (zleva) Kevin Poulin, Maxim Lapierre a Maxim Noreau se radují po vítězství na Koreou v olympijském turnaji.

Článek
Fotogalerie

Korejci by mohli teoreticky Kanadu znovu potkat ve středečním boji o semifinále, ale to by museli v úterý překvapit v osmifinálovém duelu obhájce bronzu Finy.

Domácí výběr se dokázal otřepat ze sobotního debaklu se Švýcarskem 0:8, a přestože měla Kanada převahu, dokázali Korejci dlouho odolávat podobně jako v úvodním duelu s Českem (1:2). Výjimečný byl zápas pro šest kanadských rodáků v korejských barvách - gólmana Matthewa Daltona, obránce Erica Regana, Alexe Plantea, Bryana Younga a útočníky Brocka Radunskeho a Michaela Swifta.

Daltona v úvodu nepřekonali v přečíslení Wolski s Howdenem či Brulé a se střelou neuspěl ani Vey. V osmé minutě už se favorit prosadil a střelou na lapačku překonal gólmana celku Anyang Halla Thomas.

Korejci se gólu nedočkali

Ve 13. minutě mohl při Genowayově vyloučení vyrovnat An Čin-hi. Při Klinkammerově trestu málem Kanaďané ve vlastním oslabení zvýšili, ale Wolski v úniku neuspěl.

Při Raymondově čtyřminutovém vyloučení mohl ve druhém dějství smazat ztrátu Radunske. Korejci, kteří s Kanadou drželi krok na prosincovém Channel One Cupu v Moskvě (2:4), možnosti nevyužili a v 35. minutě prohrávali 0:2. Gragnaniho střelu odraženou od zadního mantinelu doklepl za Daltona O'Dell.

Korejci, kteří loni postoupili poprvé do elitní skupiny mistrovství světa a na olympiádě na velké mezinárodní akci debutují, přes snahu své fanoušky po trefě Čo Min-ha proti Česku dalším gólem nepotěšili.

Ve 44. minutě naopak inkasovali, když se po pravé straně prohnal kolem I Ton-ka Lapierre a z úhlu prostřelil Daltona mezi nohy. Domácí gólman pak pochytal několik šancí, ale v 59. minutě při trestu Kim Sang-uka ještě nestačil na dorážku Brulého.

Muži:
Skupina A:
Korea - Kanada 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 8. Thomas (Genoway, Wolski), 35. O'Dell (Gragnani, Klinkhammer), 44. Lapierre (D. Roy), 59. Brulé (Ch. Lee, D. Roy). Rozhodčí: Kubuš (SR), Stricker - Fluri (oba Švýc.), Lederer (ČR). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 6038.
Korea: Dalton - Kim Won-čon, Young, Regan, I Ton-ko, So Jong-čon, Plante, O Hjon-ho - Radunske, Kim Sang-uk, Kim Ki-song - Testwuide, Swift, Čo Min-ho - I Jong-čon, An Čin-hi, Šin Sang-hun - Pak U-sang, Pak Čin-kjo, Šin Sang-u - Kim Won-čong. Trenér: Pek Či-son.
Kanada: Poulin - Robinson, Ch. Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, S. Elliott - Brulé, D. Roy, R. Bourque - Thomas, Kelly, Raymond - Vey, Howden, Wolski - Lapierre, O'Dell, Kozun - Klinkhammer. Trenér: Willie Desjardins.

Reklama

Související témata: