Hlavní obsah

Ruská špionáž a peníze pro manažera. Češi řešili před bitvou o finále nečekaný konflikt

Pchjongčchang

Byla to scéna pomalu jako z akčního filmu. Z tréninku české hokejové reprezentace v Kangnungu před semifinále ZOH proti Olympijským sportovcům Ruska (8.40 SEČ) uplynulo jen pár minut, když na tribunu tréninkové haly dorazil štáb ruské televize a začal počínání Jandačových hochů natáčet. Na to však má z rozhodnutí českého národního týmu práva jen Česká televize. Členové realizačního týmu Česka viděli v počínání ruských novinářů špionáž před semifinálovou bitvou, a tak rázně zakročili.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Já nic, já muzikant...

Článek

Manažer týmu Jan Černý ihned spěchal přes několik sektorů na tribuně a ruskému kameramanovi vysvětloval, že si počíná protiprávně a ať kameru okamžitě vypne. Na to ale Rusové zprvu nechtěli slyšet. A tak Černý strčil ruku před objektiv kamery.

„Nesahejte na mě," reagoval podrážděně ruský kameraman. Černý byl však neústupný, a tak Rusové po pár minutách špionáž vzdali. O chvíli později se sice vrátili, aby zkusili štěstí znovu, i podruhé však bez úspěchu.

Psychologická válka

„Samozřejmě to je psychologická válka. Zkouší nahrávání našich tréninků, to je jednoduché. A ještě dělají, že tomu nerozumějí. Přitom doteď tady nebyli, naše tréninky si nikdo nenahrával. Není to povolené," prohlásil Černý.

„Dohodli jsme si to tak na direktoriátu. Řekli jsme si, že necháme otevřené tréninky pro média, i ta cizí. Že to nebudeme selektovat. Dvakrát nebo třikrát jsme to během olympiády zdůraznili," připomenul Černý.

„Je férové říct, že sem mohou přijít ruští trenéři a psát si zápisky. Není ale povolené, aby sem přišla ruská televize a natáčela si náš trénink. Pak může své záběry klidně dát ruské reprezentaci," uvědomuje si Černý, co by ze strany ruských novinářů mohlo následovat.

„S Českou televizí nemáme problém a rádi jí poskytneme prostor a možnost. Té ruské ale v žádném případě," doplnil Černý.

„Já to neřeším. Zahraniční média by ale naše tréninky neměla natáčet. Ale Rusáci si to natáčí, skautují, každé mužstvo to dneska řeší," uvedl o rozmíšce na tribuně kouč národního týmu Josef Jandač.

Nebyl to však jediný incident, který Černý musel s Rusy řešit. Český tým uhrál ve své základní skupině o bod víc než Rusové, a tak je v semifinále veden jako domácí tým. Má tak výhodu vybral si střídačku i barvu dresů. Zvolil ty červené a střídačku nalevo, kterou obýval ve všech svých zápasech.

Krize v Rusku, ptal se s nadsázkou manažer

„Dnes ráno na direktoriátu za mnou přišli zástupci ruské reprezentace s tím, ať si střídačky a dresy vyměníme. Sedím vedle jednoho Rusa a on do mě ťukne a říká, že máme pěkné bílé dresy. Tak se ptám, a co jako?" vyprávěl Černý.

„Říká mi, co bych říkal na pravou střídačku. Že prý za sto eur. To je v Rusku nějaká krize, zeptal jsem se. Ale všechno to od nich bylo myšleno v nadsázce," prohlásil Černý.

„Na zápasový formulář jsem nám napsal červené dresy a levá střídačka. Jsme domácí, uhráli jsme si to v turnaji," zakončuje Černý a při otázce, jestli od Rusů před semifinále očekává ještě něco, se jen usmál.

„Čekal bych to."

Postoupí Češi do finále olympijského turnaje?
Ano
80,8 %
Ne
19,2 %
Celkem hlasovalo 85357 čtenářů.

Reklama