Hlavní obsah

Jakš s Razýmem ve sprintu sedmí. Američanky vyfoukly zlato Seveřankám

Aktualizováno

Čeští běžci na lyžích Martin Jakš a Aleš Razým obsadili ve finále sprintu dvojic volnou technikou na olympiádě v Pchjongčchangu sedmé místo. Vyhráli Norové Johannes Hösflot Klaebo a Martin Johnsrud Sundby. Závod žen ovládly Američanky Kikkan Randallová s Jessicou Digginsovou, Norka Marit Björgenová se díky bronzu stala nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních her.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Aneričanka Jessica Digginsová po zlatém triumfu ve sprintu dvojic.

Článek
Fotogalerie

Jakš s Razýmem se sice ze semifinále kvalifikovali až díky času z posledního desátého místa, ale ve finále za sebou nechali Kanadu, obhájce zlata z Finska a Německo. České duo si tak vylepšilo umístění z předchozích her v Soči, kde obsadilo devátou příčku.

Klaebo při premiérovém startu na olympiádě navázal vítězstvím na triumfy ze sprintu a štafety, kterou vyhrál mimo jiné spolu se Sundbym, a získal třetí zlato. Norové dnes zvítězili před ruskou dvojicí Denis Spicov, Alexander Bolšunov, třetí byli Francouzi Maurice Manificat, Richard Jouve. Jakš s Razýmem na Nory ztratili 29 sekund.

Björgenová rekordmankou

Dva zápisy do historie přinesl závod žen. Randallová s Digginsovou totiž pro Spojené státy získaly vůbec první ženskou olympijskou medaili v běžeckém lyžování. Pro USA jde navíc o teprve druhý cenný kov z běžeckého lyžování v olympijské historii, jejich jedinou medailí dosud bylo druhé místo Billa Kocha ze závodu na 30 kilometrů z her v Innsbrucku v roce 1976.

O druhý zápis se postarala sedmatřicetiletá Björgenová, která díky třetímu místu s Maiken Caspersenovou Fallaovou v Koreji navázala bronz ze závodu na 10 kilometrů, stříbro ze skiatlonu a zlato ze štafety. Celkem získala už 14. olympijskou medaili a osamostatnila se na prvním místě historických tabulek. Dosud o rekord dělila s biatlonistou Olem Einarem Björndalenem.

Na druhé příčce dojela se ztrátou dvou desetin za Američankami švédská dvojice Charlotte Kallaová, Stina Nilssonová, Norky zaostaly už o tři sekundy. Češky Kateřina Beroušková, Petra Nováková byly prvím nepostupujícím týmem ze semifinále a obsadily jedenáctou pozici.

Běh na lyžích - sprint dvojic volně:
Muži:
1. Sundby, Klaebo (Nor.)15:56,26
2. Spicov, Bolšunov (OSR)-1,71
3. Manificat, Jouve (Fr.)-2,02
4. Hellner, Halfvarsson (Švéd.)-3,07
5. Nöckler, Pellegrino (It.)-18,55
6. Bjornsen, Hamilton (USA)-20,72
7. Jakš, Razým (ČR)-28,57
8. Valjas, Harvey (Kan.)-35,60
9. Jylhä, Hakola (Fin.)-36,04
10. Eisenlauer, Bing (Něm.)-45,94.
Ženy:
1. Randallová, Digginsová (USA)15:56,47
2. Kallaová, Nilssonová (Švéd.)-0,19
3. Björgenová, Caspersenová Fallaová (Nor.)-2,97
4. Fähndrichová, Van ver Graaffová (Švýc.)-21,32
5. Laukkanenová, Pärmäkoskiová (Fin.)-22,71
6. Čebašeková, Lampičová (Slovin.)-31,77
7. Kowalczyková, Jaskowiecová (Pol.)-36,01
8. Jeanová, Thomasová Hugueová (Fr.)-36,02
9. Neprjajevová, Bělorukovová (OSR)-45,29
10. Fesselová, Ringwaldová (Něm.)-1:10,10
11. Beroušková, Nováková (ČR)vyřazeny v semifinále.

Reklama

Související témata: