Hlavní obsah

Wise obhájil v U-rampě zlato

Pchjongčchang
Aktualizováno

Americký akrobatický lyžař David Wise obhájil na olympijských hrách v Pchjongčchangu zlato v U-rampě ze Soči. Čtyřnásobný vítěz X-Games a bývalý mistr světa porazil díky vynikající poslední jízdě o osm desetin bodu krajana Alexe Ferreiru. Bronz získal šestnáctiletý Nico Porteous z Nového Zélandu.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Zlato pro USA. Americký akrobatický lyžař David Wise obhájil na olympijských hrách v Pchjongčchangu zlato v U-rampě ze Soči.

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletému Wiseovi se první dvě finálové jízdy nevydařily, ale ve třetí se blýskl výkonem, za který dostal 97,20 bodu. Odsunul díky tomu na druhé místo do té doby vedoucího Ferreiru, který předvedl tři vyrovnané pokusy, ale ve třetí jízdě se už dokázal zlepšit pouze na 96,40 bodu.

Na stupních vítězů se udržel teenager Porteous, jenž dvě hodiny po stejně staré snowboardistce Zoi Sadowské Synnottové vybojoval druhou medaili pro Nový Zéland v Pchjongčchangu, opět bronzovou.

Díky nim skončilo 26 let dlouhé čekání Nového Zélandu na cenný kov ze zimních olympijských her. Nejlepším výsledkem země zůstalo stříbro Annelise Cobergerové ze slalomu v Albertville 1992.

Těsně pod stupni vítězů dnes navíc zůstal další Novozélanďan Beau-James Wells, jenž se musel vyrovnat se zraněním svého bratra Byrona z tréninku před finále. Čtvrtý muž z kvalifikace opustil U-rampu v záchranářských saních a kvůli zranění nohy do jízd o medaile nenastoupil.

Ve finále se potloukli Francouz Kevin Rolland a Američan Torin Yater-Wallace, ale oba odjeli ze sněhového koryta po svých.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu - akrobatické lyžování:
Muži - U-rampa:
1. Wise 97,20
2. Ferreira (oba USA) 96,40
3. Porteous 94,80
4. B. J. Wells (oba N. Zél.) 91,60
5. Bowman 89,40
6. Riddle (oba Kan.) 85,40
7. Blunck (USA) 84,80
8. Gohl (Rak.) 68,80
9. Yater-Wallace (USA) 65,20
10. Krief (Fr.) 9,80.

Reklama