Hlavní obsah

Zlato od Američanů. Češi první před Švýcary a Korejci

Kangnung

Česká výprava má na olympijských hrách v Pchjongčchangu další zlato, i když tentokrát jen symbolické. Přiřkli jí ho redaktoři amerického listu The Boston Globe, kteří v Koreji hodnotili olympijské domy jednotlivých států. Český dům za sebou v tomto klání nechal další medailisty ze Švýcarska a Koreje i všechny ostatní.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Členové ochranky u vstupu do Českého domu.

Článek

"Je to skvělá zpráva – medaile za měsíce příprav, které celému projektu předcházely. Osobně mě to těší moc, jsem ráda za celý tým, který se na každodenním chodu podílí," řekla šéfka Českého domu Blanka Konečná webu czechteam.info. "Nemůžeme zapomenout ani na dobrovolníky, kteří nám pomáhají. Někteří přiletěli přes půlku světa jen proto, aby byli u toho," dodala.

Český dům vznikl v pobřežním městě Kangnung – dějišti hokejových zápasů a soutěží v rychlobruslení či krasobruslení. Stojí naproti olympijské vesnici, takže sportovci jej vidí přímo z okna. Připomíná se v něm i sté výročí založení Československa, zisk první zlaté české olympijské medaile ze zimních her nebo dvacet let od triumfu hokejistů v Naganu.

Přípravy začaly téměř ihned po skončení předloňských olympijských her v Riu. "Tehdy jsme hledali nový objekt pro Český dům. Po několika změnách došlo v dubnu 2017 k finálnímu rozhodnutí, kdy hlavním lákadlem bylo umístění domu v bezprostřední blízkosti olympijské vesnice," vysvětlila Konečná.

Návštěvníci mohou obdivovat skleněné sochy, ochutnat pivo nebo zkusit virtuální prohlídku pivovaru, která nadchla i redaktory z The Boston Globe. Piva se zatím vyčepovalo zhruba 6000 litrů a přišli na něj třeba zlatý kanadský krasobruslař Scott Moir, bronzová medailistka v jízdě v boulích Julija Galyševová z Kazachstánu nebo hokejisté ze Soulu, které trénuje Patrik Martinec.

Reklama

Související témata: