Hlavní obsah

Biatlonistu Vítka nepustí na pátou olympiádu záda

Český biatlonista Zdeněk Vítek popáté v kariéře na olympijské hry nezamíří. Do Soči ho nepustí bolavá záda. Poslední test měl absolvovat ve Světovém poháru v Anterselvě, ale bolest neustoupila.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Vítek.

Článek

"Do Soči nepojedu," řekl vyrovnaným hlasem Vítek. "Mám prasklou a vyhřezlou ploténku," vysvětlil šestatřicetiletý reprezentant.

Potíže se zády jej provázejí už od dorostu. "Ale až ve dvaatřiceti letech jsem začal (záda) intenzivně protahovat. Záda se zlepšila, nehledě na to, že se upravila poloha vestoje, se kterou jsem se vždycky pral. Fungovalo to. Až do loňského jara," vyprávěl.

Potíže se vrátily při florbalu

Potíže se mu vrátily nevinně, při florbalu. Léčil se, půldruhé hodiny denně cvičil speciální sestavu. "Po celý podzim to fungovalo slušně," řekl. V Östersundu na úvod sezóny pomohl k triumfu české smíšené štafetě, ale záda se opět přihlásila o slovo. Snažil se je další léčbou a rehabilitací "přemluvit". Organismus už byl ale proti.

Až doteď měl naději, že se dá do Soči dohromady. Proto přijel do Itálie sám autem, aby absolvoval poslední test. Ve středu ale zjistil, že závodit nemůže.

"Profesor Pavel Kolář mi sice říkal, že by se nemělo nic horšit, ale když jsem tady v Anterselvě měl rychlý trénink, třikrát mi během jednoho kola luplo v zádech. Navíc to byla taková kudla, že jsem musel pokaždé na několik vteřin zastavit a tu bolest rozdýchat. To je divné, že? Nehledě na to, že pak už podvědomě ani do toho výkonu nejdu naplno, brzdí mě to. A tak se prostě závodit nedá," konstatoval Vítek.

Nemůže ani sedět

Záda ho omezují i v běžném životě. "Například nemůžu moc sedět. Teď je to ještě dobrý, mluvím tu pár minut, ale na vysedávání to není," řekl Vítek. Možná ho čeká operace, možná to zkusí "rozchodit". "To se v podstatě teď řeší," dodal.

Bude se muset rozhodnout, jestli bude pokračovat v kariéře. Aktuálně ale neví, co bude dál. "Je to moc brzy, rozhodlo se ve středu a já chci a potřebuju čas na to, abych si vše promyslel a dal dohromady. Teď jsem na závodech, chtěl bych závodit, ale nejde to. Doma přijdou jiné myšlenky a nápady. Věřím, že pozitivní," doufal Vítek.

Reklama