Hlavní obsah

Vládci zimních sportů Björndalenovi blahopřál i norský král

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Jeden král se poklonil druhému. Norský vládce Harald V. na vlastní oči sledoval, jak si biatlonista Ole Einar Björndalen jede pro svoji třináctou olympijskou medaili a stává se nekorunovaným vládcem zimních sportů.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Nor Ole Einar Björndalen během závodu smíšených štafet.

Článek

Legendární běžec na lyžích Björn Dählie po šestnácti letech opustil pozici největšího sběratele medailí na zimních hrách. Jeho dvanáct cenných kovů Björndalen díky triumfům ve sprintu a smíšené štafetě v Soči překonal. „Je to pro mě velká věc. Ale asi bude chvíli trvat, než se mi to rozleží v hlavě a dojde mi to," připouštěl norský čtyřicátník, jenž si na velká prohlášení příliš nepotrpí.

V úterý Björndalen selhal při poslední střelbě závodu s hromadným startem čtyřmi minelami, ale při olympijské premiéře smíšené štafety už to byl zase starý dobrý Ole. „Moje střelba byla vážně povedená, dokázal jsem se lépe soustředit. I když jsem byl trochu nervóznější, protože štafeta je něco výjimečného," vyprávěl už osminásobný olympijský vítěz, jenž se na třetím úseku odpoutal od Jaroslava Soukupa, a udělal tak klíčový krok k norskému triumfu.

„Celý tým mu dluží poděkování," tvrdil finišman zlaté štafety Emil Hegle Svendsen. „Jeho první zlato na olympiádě v Naganu bylo v Norsku velkou událostí, i já jsem se teprve pak začal víc zajímat o biatlon," říkal. „A jestli vydržím závodit do čtyřiceti jako Ole? Já snad tak chamtivý nebudu," smál se.

Reklama

Související témata: