Hlavní obsah

Fandila i biatlonová máma. V Letohradu na dálku popoháněli českou štafetu k medaili

Potlesk, ohlušující ryk a rozzářené obličeje. Po dojezdu smíšených štafet biatlonistů začalo osazenstvo tenisového klubu v Letohradu oslavovat šampaňským další olympijské stříbro místního rodáka Ondřeje Moravce a jeho reprezentačních kolegů. V napínavém závodu drželi české čtveřici palce i veteráni místního biatlonu a další obyvatelé.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Příznivkyně Ondřeje Moravce, letohradského rodáka, ale i dalších českých biatlonistů fandily u televize v klubovně místního tenisového klubu.

Článek

"Češi, to jsou koně, hyjé, hyjé, hyjé!" povzbuzovali fanoušci v tenisovém klubu finišmana Moravce na závěrečném úseku. Poslední metry do cíle mu už tleskali nepřetržitě.

Bouřlivým fanděním odměňovali i předchozí členy štafety Veroniku Vítkovou, Gabrielu Soukalovou a Jaroslava Soukupa. Zvláště střelby vyvolávaly hlasitý pokřik a bušení do stolu. "To je mazec," zhodnotil Soukupův výkon trenér biatlonové mládeže Jiří Faltus.

Moravcovi fandila i Božena Kubíčková, která s Františkem Majvaldem v 60. letech biatlonový oddíl v Letohradu zakládala. "Jsem ráda, že jsem se toho dožila. Ondra a Michal Šlesingr byly takové naše děti," řekla ČTK dojatě více než osmdesátiletá žena, ve městě přezdívaná "máma biatlonu".

Závodem žila i letohradská radnice. "V zasedací místnosti byl na velké plátno přenášený obraz a všichni úředníci se na Ondru mohli jít podívat," řekl ČTK starosta Letohradu Petr Fiala.

Příznivce má biatlon v Letohradu i mezi ostatními obyvateli. V pekárně na Václavském náměstí poslouchaly prodavačky závod alespoň prostřednictvím internetového rádia. "V úterý vypadával signál, tak jsem si ho musela doma večer pustit při žehlení ještě jednou ze záznamu," řekla ČTK jedna z žen.

Předčila svoji maminku

Gabriela Soukalová ziskem druhého stříbra předčila svoji maminku, jež má ve sbírce jednu olympijskou medaili této hodnoty. Před 30 lety v Sarajevu ji získala jako členka běžecké štafety. Tím se v Česku nemůže pochlubit žádná jiná rodina. Recept? "Žádný nemáme. Musí se makat, makat a makat," řekla Gabriela Soukalová starší.

Týmový biatlonový závod pozorně sledovala v Jablonci nad Nisou. "Krásně to všichni zvládli," pochválila úspěšnou čtveřici. Její dcera k medaili výrazně přispěla, štafetu předala na prvním místě. "Střelbou sice trochu zaváhala, ale pak to napravila během," zhodnotila.

Ocenila klid své dcery při střelbě vleže, kdy jí po třech netrefených terčích hrozilo trestné kolo. "Je to hrozná zodpovědnost nezkazit to ostatním," řekla Soukalová starší. "Asi cítila, že jí teče do bot, tak jí nezbylo nic jiného, než to dát," dodala už se smíchem.

Jako dlouholetá členka české štafety v běžeckém lyžování se dokázala do pocitů své dcery vžít. "Když jede člověk za sebe, tak to zkazí sám sobě, ale když jede za tým, tak je to vždycky horší. Je to více svazující," konstatovala.

Reklama

Související témata: