Hlavní obsah

Momenty her: Björndalenův rekord i Pljuščenkova bolest

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Zlaté tažení Evy Samkové, suverénní obhajoba Martiny Sáblíkové, ohromující biatlonová sbírka medailí… Čeští fanoušci si v Soči přišli na své. Kterých deset momentů se ale do paměti sportovních fanoušků zapsalo z mezinárodního pohledu?

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Silueta Oleho Einara Björndalena proti západu slunce při vytrvalostním závodu biatlonistů.

Článek

KRÁL OLE. I po Soči patří primát nejúspěšnějšího sportovce zimních her Norsku, jen už jím není Björn Dählie. Svou třináctou olympijskou medailí ho přeskočil biatlonový krajan Ole Einar Björndalen. Majitel osmi zlatých, čtyř stříbrných a jednoho bronzu se ve čtyřiceti letech navíc stal nejstarším vítězem individuálního závodu v historii zimních olympiád.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

ZVLÁŠTNÍ ODCHOD. K soutěži krasobruslařů se upínala obrovská pozornost ruského publika, legendární Jevgenij Pljuščenko chtěl útočit na svoji čtvrtou olympijskou medaili. Povedlo se, v týmech získal zlato. Jenže krátce před prestižnější individuální soutěží se odhlásil pro bolesti zad a vysloužil si kritiku, že rozhodnutí neučinil dřív, aby ho mohl nahradit někdo z krajanů. Nejprve oznámil konec kariéry, pak další pokračování nevyloučil.

DOUBLE NA MŮSTKU. Jen dvěma skokanům na lyžích před ním se povedlo ovládnout na olympiádě velký i střední můstek. Fin Matti Nykänen a dokonce dvakrát Švýcar Simon Ammann. Teď se Polák Kamil Stoch zařadil do prestižního klubu, i když ho při prvním tréninku na velkém můstku potkal pád.

ZLATO PRO ZKOUŠENOU VLAST. Snad symbolicky začaly v den jejich triumfu ustávat násilnosti v Kyjevě. Teprve druhé zimní zlato v historii Ukrajiny vybojovala štafeta biatlonistek a její členky měly jasno, komu vítězství věnovat. Obzvlášť Olena Pidhrušná, jejíž manžel Alexej je v ukrajinském parlamentu členem opozice. „Snažil se mě ochránit od všech zpráv, co se doma děje. Před závodem mi řekl, že mě miluje a věří mi," říkala Pidhrušná.

REMÍZA VE SJEZDU. Poprvé v historii se zlato ve sjezdovém lyžování dělilo mezi dvě závodnice. Slovinka Tina Mazeová i Švýcarka Dominique Gisinová strávily na trati olympijského sjezdu přes sto sekund, přesto je nerozsoudilo ani měření na setiny, a tak se při vyhlašování potkaly na nejvyšším stupni.

KRACH SBORNÉ. Konec už ve čtvrtfinále? Takový scénář hokejového turnaje si ruští fanoušci nepředstavovali ani v těch nejčernějších snech. Jenže finský tým byl pro výběr trenéra Zinetuly Biljaletdinova příliš silným soustem. Hvězdný forvard Alexander Ovečkin dal za celý turnaj jediný gól.

TRIUMFY POD NOVÝM JMÉNEM. Největší přísun medailí zajistil Rusku rodák z jihokorejského Soulu Viktor An. Před osmi lety v Turíně získával medaile pro rodnou zemi pod jménem An Hjon-so, jenže v roce 2011 zamířil do Ruska za lepšími podmínkami a získal nové jméno i občanství. V Soči získal tři zlaté a jeden bronz. Stejným případem je snowboardista Vic Wild, do roku 2011 Američan, nyní dvojnásobný ruský olympijský vítěz, jehož ruská manželka Alena Zavarzinová vybojovala v paralelním slalomu bronz.

BRUSLAŘSKÉ ŽNĚ NIZOZEMCŮ. Čtyřiadvacet medailí? Tak požehnanou olympijskou sbírku v převážně nížinaté zemi nepamatují. Plných třiadvacet (z 36 udílených) pobrali Nizozemci v Adler Areně, domovském stánku rychlobruslařů, tu poslední pak rovněž z rychlobruslení, ale na krátké dráze.

PÁTÁ OBOJŽIVELNICE. Mohla být první po osmdesáti letech a druhá celkem, kdo vybojuje zlato na letní i zimní olympiádě. Americkou sprinterku a v Soči brzdařku dvojbobu Lauryn Williamsovou ale v poslední jízdě o zlato připravila kanadská dvojice. I tak se stříbrná Williamsová stala teprve pátou ženou s medailí z letní i zimní verze her.

DEBUT SKOKANEK. Moc chtěly závodit už ve Vancouveru, o právu startu bojovaly i u soudů. Ale až v Soči se skokanky na lyžích poprvé dočkaly možnosti bojovat o medaile. Pod odkazem první olympijská vítězka ve skocích na lyžích tak ve sportovních encyklopediích navždy zůstane jméno Němky Cariny Vogtové.

Reklama

Související témata: