Hlavní obsah

Zlato na 1500 m senzačně získala Ter Morsová, Erbanová byla třináctá

Soči

Den poté, co obsadila čtvrté místo na 1500 metrů v shorttracku, získala nizozemská rychlobruslařka Jorien ter Morsová v Soči na stejné trati senzačně olympijské zlato na dlouhé dráze. Za ní skončily tři její krajanky v čele s obhájkyní zlata Ireen Wüstovou. Česká reprezentantka Karolína Erbanová zakončila svou účast na hrách třináctým místem.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Nizozemská rychlobruslařka Jorien ter Morsová vyhrála v Soči závod na 1500 metrů.

Článek

Čtyřiadvacetiletá vlajkonoška nizozemské výpravy při slavnostním zahájení Ter Morsová nebyla považována za adeptku na jednu z medailí. V Soči už byla v shorttracku čtvrtá na 1500 a šestá na 500 metrů a v neděli startovala mezi slabšími závodnicemi už v deváté z osmnácti rozjížděk.

Rychlobruslařka, jež kombinuje obě disciplíny teprve od roku 2012, však šokovala soupeřky časem 1:53,51. Překonala tím olympijský rekord Němky Anni Friesingerové ze Salt Lake City 2002 a pak už jen zhruba hodinu čekala, zda ji některá z dalších závodnic nepředstihne.

Nejvíc se jí přiblížila její hvězdná krajanka Wüstová. Přemožitelka Martiny Sáblíkové ze závodu na 3000 metrů a držitelka zlata z Vancouveru za ní ale zaostala 58 setin sekundy a získala stříbro, bronz brala Lotte van Beeková s odstupem více než sekundy. Nejsmutnější z Nizozemek byla čtvrtá Marrit Leenstraová.

"Je to něco úžasného, takový obojživelnice na olympiádě. Osobně mě ale její dnešní úspěch tolik nepřekvapil. Viděla jsem ji takhle zajet v prosinci na Světovém poháru v Berlíně, kde startovala v divizi B a zajela rychlejší čas než holky v áčku," uvedla Erbanová.

Nizozemci v Adler Areně potřetí obsadili kompletní stupně vítězů a získali už 16 medailí. Překonali díky tomu dosavadní rekord v podobě 13 rychlobruslařských medailí, které v Calgary 1988 vybojovali zástupci tehdejší Německé demokratické republiky.

Erbanová po dvou desátých místech na nejsilnějších tratích 500 a 1000 m rozjela třetí závod v Soči mimořádně rychle. V úvodu své jízdy dokonce před Ter Morsovou vedla, v závěrečných dvou okruzích ale tempo neudržela a v čase 1:58,23 skončila třináctá.

Reklama

Související témata: