Hlavní obsah

Jágr, nebo Selänne? Který z veteránů bude v Soči užitečnější, ptají se v zámoří

New York

Už i v zámoří, kde se až do neděle hokejoví fanoušci soustředili především na tamní NHL, začínají naplno prožívat blížící se olympijský turnaj v Soči. Protože favorizované týmy s většinou hráčů z NHL mají jen minimální čas na společnou přípravu a jejich forma je tak jen těžko odhadnutelná, řeší nyní i zámořští experti celou řadu otázek, na něž dostanou odpovědi až v průběhu turnaje. Jednou z nich je, jak moc prospěšní budou svým mužstvům olympijští veteráni.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Jaromír Jágr je na své páté olympiádě

Článek

Mezi ty nejslavnější patří bezpochyby opora české reprezentace Jaromír Jágr a Fin Teemu Selänne. „Který z nich bude mít větší přínos pro své týmy? Tihle dva si určitě v Soči počkají na svůj moment a dají o sobě vědět. Vždycky to dokázali, tak proč by se teď mělo něco měnit. Byť už jde nejspíš o jejich labutí píseň. Selänne už je určitě na své poslední olympiádě, Jágr asi také, i když u něj nikdo neví. Zdá se, že vůbec nestárne," píše server nhl.com.

Selänne nastoupí už na šesté olympiádě, ve finské reprezentaci stačil dosud v devadesáti zápasech nasbírat 96 kanadských bodů. To Jágr zažije páté olympijské hry a v reprezentaci má z 96 duelů na svém kontě 82 bodů.

„Oba určitě mohou svým národním týmům ještě pomoci. Selänne pořád dobře bruslí a pokud dostane odpovídající prostor, může být efektivní v elitní šestici finských útočníků. To Jágra je pořád prakticky nemožné odstavit od puku, obzvlášť když je u hrazení a kryje si kotouč svými mohutnými zády a postupně se přibližuje k bráně, až se dostane ke střelecké šanci," popisuje kvality obou hvězd zámořský server.

Finové mají nejlepší gólmany

Ten dále probírá také klasické obavy severoamerických reprezentací s jejich přizpůsobením se širokým kluzištím na mezinárodní scéně. Kanaďanům by měl v tomto směru pomoci kouč Ralph Krueger, jenž má s evropským hokejem bohaté zkušenosti, slavil úspěchy se švýcarskou reprezentací a nyní se stal členem kanadského realizačního týmu.

Jedním z témat je i otázka brankářského postu a jeho důležitosti k úspěchu na turnaji. Server přiznává, že nejsilnější obsazení na tomto postu mají Finové, kteří mají k dispozici hvězdné trio Anti Niemi, Tuukka Rask, Kari Lehtonen. Kvůli zranění se do Soči navíc nedostal Pekka Rinne.

Češi vždy stavěli své úspěchy na velkých turnajích právě na skvělém brankáři, v zámoří však ohodnotili kvality české brankářské sestavy před turnajem až jako osmé v pořadí. „Obhájci Ondřeje Pavelce si roky stěžují na špatnou podporu od obránců Winnipegu Jets, jeho čísla jej ale řadí na poslední místo mezi očekávané jedničky favorizovaných týmů. Z gólmanů, kteří od sezóny 2010-11 odchytali více než 175 zápasů, má jako jediný procentuální úspěšnost zákroků pod 91 procent," píše nhl.com.

V pořadí zařadil Pavlce i za slovenského brankáře Jaroslava Haláka. Server si ale všímá dalšího českého gólmana: „Alexader Salák sbírá v posledních dvou sezónách velmi dobrá čísla ve švédské lize i KHL a možná se dostane i do hledáčku týmů z NHL, které mají zájem o evropské brankářské kvality."

Reklama

Související témata: