Hlavní obsah

Hvězdný Ovečkin srší sebevědomím. Nejlepší formu kariéry budu mít za dva dny, varuje

jsv, škv (Soči)Sport.cz

Na tenhle olympijský turnaj se pořádně těšil. Není divu, vždyť podobnou příležitost už v kariéře nikdy mít doma nebude. Hvězdný hokejový útočník Alexandr Ovečkin přiletěl do Soči s jasným cílem: po dlouhých 22 letech pomoci sborné k vysněnému zlatu.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Ruský hokejový útočník Alexandr Ovečkin hýřil na tréninku v hale Bolšoj výbornou náladou.

Článek

"Každá pořadatelská země je pod větším tlakem a my jsme nyní ve stejné roli jako Kanada ve Vancouveru. Musíme se s tím vyrovnat a jsem přesvědčený, že to zvládneme," hlásil Ovečkin po příletu do dějiště her.

Jeden z nejlepších hokejistů planety přicestoval do města nacházející se mezi pobřežím Černého moře a úpatím Kavkazu v dobrém psychickém rozpoložení a v hale Bolšoj hýřil patřičným sebevědomím. "Nejlepší formu kariéry zatím nemám, ale budu ji mít za dva dny," zdůraznila opora ruské reprezentace, která nahání soupeřům oprávněný strach.

Vždyť v letošním ročníku zámořské NHL nasázel ostrostřelec Washingtonu v pětapadesáti zápasech čtyřicet gólů, na dalších dvacet pak přihrál. A celá země na něj hodně spoléhá. "Samozřejmě, že je lichotivé, když je moje tvář na plakátech po celém městě. Je to hezké," těšilo zkušeného forvarda.

Je dvojnásobným mistrem světa, na turnajích pod pěti kruhy ale zažil spíše zklamání. Startoval na dvou předešlých olympiádách v Turíně a Vancouveru, ani na jedné se ale z cenného kovu neradoval. V roce 2006 podlehla sborná v boji o bronz Česku 0:3. V Kanadě pak dopadl hvězdami nabitý výběr ještě hůř, když ve čtvrtfinále utrpěl debakl s Kanadou 3:7. A tento duel má moskevský rodák stále v živé paměti. "V Turíně jsem byl hodně mladý a zažíval první olympijský turnaj. Když jsme ve Vancouveru vypadli s Kanadou, byla to pro nás velká rána," přiznává osmadvacetiletý kanonýr.

Ovečkin: Na ledě si rozumíme

Rusové v čele s Ovečkinem dostávají nyní jedinečnou šanci na reparát, budou však pod mimořádným tlakem. Fanoušci od nich očekávají zlato. "Samozřejmě máme svůj cíl, ale zatím tlak necítíme. Turnaj začíná 12. února, pak teprve začneme tlak cítit," uvedl Ovečkin, na jehož vůdčí a střelecké schopnosti domácí velmi spoléhají. "Nejdůležitější věc je, abychom hráli svoji hru a dodržovali náš systém. Je to stěžejní pro to, abychom vyhrávali," připomněl.

Kouč Zinetula Biljaletdinov plánuje sestavit super silnou lajnu. V elitní řadě by měl vedle Ovečkina nastupovat Jevgenij Malkin a Alexandr Sjomin, Ovečkinův bývalý parťák z Washingtonu. "Myslím si, že nebude žádný problém. Na ledě si rozumíme. Víme, co máme dělat. Důležité je, abychom hráli jeden pro druhého," poznamenal Ovečkin, který do Soči dorazil i s přítelkyní tenistkou Marií Kirilenkovou.

Honbu za zlatem zahájí domácí výběr ve čtvrtek odpoledne, kdy ho prověří outsider ze Slovinska. V základní skupině A se poté utká i se Spojenými státy americkými a Slovenskem. Zaplněné hlediště haly Bolšoj požene sbornou do vytouženého finále. Případné zlato by mělo pro Rusko ohromnou cenu. "Asi 50 miliard dolarů," naznačil Ovečkin v připomínce gigantického rozpočtu her.

Reklama

Související témata: