Hlavní obsah

O atraktivitě skikrosu už Zemanová tátu přesvědčila. Teď by ho ráda na olympiádě překonala

Michal OsobaPrávo

Skikrosu se věnuje první rok a hned v něm pojede na olympiádu. Bývalá slalomářka Andrea Zemanová se v lyžařském světě ostrých soubojů rychle otrkala a dokonce o atraktivitě své disciplíny přesvědčila svého tatínka, bývalého úspěšného sjezdaře Bohumíra Zemana.

Foto: www.blizzard-ski.com

Skikrosařka Andrea Zemanová.

Článek
Fotogalerie

Do nominace pro Soči jste proklouzla až na poslední chvíli. Byly to velké nervy?

Doufali jsme. Věděla jsem, že pár lidí se bohužel zranilo a že třeba Němky pojedou jen dvě. A teď v Kreichsbergu den před závodem volali trenérovi z olympijského výboru, že to vyšlo. Měla jsem velkou radost.

Doufala jste v olympiádu už na začátku sezóny, kdy jste se skikrosem začala?

Byl to můj cíl. Minulou sezónu jsem byla zraněná a věděla, že ve sjezdovém lyžování by pro mě bylo strašně těžké se do Soči protlačit. Dostali se tam ti, kteří bodovali ve Světovém poháru, a já neměla šanci se do něj dostat, protože po zranění jsem neměla odpovídající body. Tak jsem to zkusila přes skikros, i když jsem nečekala, že se mi začne dařit hned od začátku. Ještě mi chybí trocha zkušeností, s nimi to snad bude ještě lepší.

Co vás na skikrosu lákalo?

Už dřív mě napadlo, že bych ho mohla zkusit, protože mám ráda adrenalin a rychlost. Ale až po zranění jsem se rozhodla pro tuhle cestu. A závody mě chytly hned od začátku.

Nebála jste se o zraněné koleno? Ve skikrosu je riziko asi větší než u slalomu.

Já na tohle moc nevěřím, většinou je to blbá náhoda. Někdo skáče každý den padákem a nic se mu nestane, jiný se zraní, když uklouzne ve vaně… Já doufám, že už jsem si to vybrala.

Co pro vás bylo po přechodu od slalomu největší změnou?

Asi skoky. Zatáčet umím ze sjezdového lyžování, ale v těch skocích jsou na tom ostatní holky líp. Záleží, kdo vám tam vjede, postrčí vás… Učím se každý závodem. Hodně mi pomohl i Tomáš Kraus, jsem moc ráda, že s námi ještě závodí.

Co říkal na váš přestup tatínek? Nebyl smutný, že sjezdové lyžování opouštíte?

Ze začátku se mu to moc nelíbilo, ale pak viděl, že skikros dělat chci a baví mě. Teď byl s námi párkrát na závodech, docela se mu to zalíbilo. Říkal, že je to možná atraktivnější než sjezdové lyžování a že se mu líbí, jak je skikros akční. Jen se trochu bojí. (úsměv)

Na olympiádě v Lake Placid byl ve sjezdu třináctý. Láká vás jeho výsledek překonat?

Určitě by to bylo lákavé. Ale záleží, jak se to semele, faktorů, které můžou výsledek ve skikrosu ovlivnit, je řada. Jednou můžete být druhý a příští závod devětadvacátý, není to jako ve sjezdovém lyžování.

Reklama

Související témata: