Hlavní obsah

Ty jsi jel rovně? Ty jsi hovado. Čechokanaďan Hudec rodnou řeč nezapomněl a špičkoval se s Bankem

Krasnaja Poljana

Potkali se za cílem prvního tréninku sjezdu v areálu Roza Chutor a oba měli rozvernou náladu. „Dostals tři setiny,“ volal nejlepší český sjezdař Ondřej Bank na svého kamaráda v kanadské kombinéze Jana Hudce.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Čechokanaďan Jan Hudec zdolával v tréninku nástrahy olympijské sjezdovky.

Článek
Fotogalerie

Ten mu dobře rozuměl, vždyť se narodil v Československu a svůj mateřsky jazyk ovládá bravurně, a tak nasadil zkroušený výraz a ještě jednou se ujistil. „Fakt jsi mě střihl?" Bank se zatvářil provinile. „Promiň, příště si to nedovolím. Ale na tom šikmým skoku jsem letěl pěkně daleko, viděls? Ty jsi tam vůbec neskočil," líčil Hudcovi. „Protože jsem to chladil a jel doleva. Ty jsi jel rovně? Ty jsi hovado," prokazoval rodák ze Šumperka, že z mateřštiny nezapomněl žádná slovíčka.

Bank byl klasifikován na 23. místě, Hudec o příčku níže, ale výsledek úvodního tréninku byl významný jen pro špičkování obou parťáků. „Každý to pojímá jinak. Já jel tak na 80 procent, neměl jsem úplně ideální stopu. Ale čas i odstup jsou super," pochvaloval si ztrátu 2,37 s na nejrychlejšího Američana Bodeho Millera.

Na rozdíl od ženské trati, kde po třech závodnicích a zranění Italky Merighettiové museli pořadatelé upravovat některé skoky, mužskou sjezdovku si závodníci pochvalovali. „Skoky jsou dobré, jen je to celé trochu dlouhé," říkal Bank na adresu trati, kterou sjezdaři jedou přes dvě minuty.

Před nedělním závodem absolvují celkem tři tréninky. „To je pro starý chlapy trochu moc, já si dám dva," usmívá se Hudec. Na zapamatování nástrah trati to prý stačí. „Akorát v té rychlosti to vypadá občas trochu jinak, než si to člověk pamatuje. Třeba jako ta brána, kterou jsem minul," bezelstně vypráví Bank.

Hudcovi zasvítí oči: „Počkej, ty jsi minul?" Jeho kamarád přizná, že trať neprojel úplně podle pravidel, byť v trénincích k diskvalifikacím nedochází. „Asi tu spolupráci budeme muset omezit," naoko vážně vykládá Hudec. S Bankem si totiž i při závodech Světového poháru pomáhají radami, komunikují spolu přes vysílačky. „Takže Honzu nesmím o moc porážet, nebo mi nebude podávat ty reporty," uzavírá odlehčený sjezdařský dialog Bank.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články