Hlavní obsah

Vrabcová-Nývltová na úvod jedenáctá, skiatlon ovládla Björgenová a má čtvrté zlato z OH

Aktualizováno

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová se v Soči stala olympijskou vítězkou ve skiatlonu na 2x7,5 km. Hlavní favoritka porazila ve finiši Švédku Charlotte Kallaovou a získala čtvrté olympijské zlato, třetí byla další Norka Heidi Wengová. Eva Vrabcová-Nývltová skončila jedenáctá.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Marit Björgenová se raduje ze svého celkově již čtvrtého zlatého kovu z Olympijských her.

Článek

Björgenová si kontrolovala vývoj závodu. Určovala tempo klasické části, po které s ní jely už jen Wengová, Kallaová, další Norka Therese Johaugová a Finka Aino Kaisa Saarinenová. Před přezouváním odpadla Polka Justyna Kowalczyková.

V bruslení se pětice běžkyň držela pohromadě a rozhodnutí padlo v těžkém stoupání před stadiónem. Kallaová nastoupila a zkusila ujet, ale Björgenová za ní bleskově vyrazila a Švédku dohnala, zatímco ostatní lyžařky tempu nestačily.

Ve finiši Björgenová hladce Kallaovou předjela, při projetí cílem si dala ruku na srdce a uklonila se. Získala čtvrtou zlatou olympijskou medaili, celkově osmou, a v 33 letech a 324 dnech se stala nejstarší olympijskou vítězkou v běhu na lyžích.

Vrabcová-Nývltová se v klasice držela 12 vteřin za elitní desítkou a nakonec měnila lyže šestnáctá skoro čtyřicet sekund za Björgenovou. V bruslení se Češka posunula dopředu a bojovala o elitní desítku. Nakonec doběhla jedenáctá jen půl sekundy za desátou Masako Išidaovou. Výrazně si ale vylepšila své maximum na olympijských hrách, dosud nejlépe byla 33. ve sprintu před čtyřmi lety ve Vancouveru.

Další česká běžkyně Petra Nováková obsadila 36. místo, Klára Moravcová dojela osmapadesátá.

Ženy - skiatlon 2x7,5 km:
1. Björgenová (Nor.) 38:33,6,
2. Kallaová (Švéd.) -1,8,
3. Wengová -13,2,
4. Johaugová (obě Nor.) -14,6,
5. Saarinenová (Fin.) -15,3,
6. Kowalczyková (Pol.) -56,1,
7. Niskanenová (Fin.) -1:01,7,
8. Digginsová (USA) -1:31,9,
9. Wikenová (Švéd.) -1:33,6,
10. Išidaová (Jap.) -1:34,7,
11. Vrabcová-Nývltová -1:35,2,
...36. Nováková -2:47,1,
58. Moravcová (všechny ČR) -6:07,2.

Reklama