Hlavní obsah

Kanaďanky Humphriesová a Moyseová obhájily zlato ve dvojbobech. Američanku připravily o jedinečnou šanci

Olympijské zlato v závodu dvojbobů obhájily v Soči Kanaďanky Kaillie Humphriesová a Heather Moyseová. Vítězky z Vancouveru v poslední čtvrté jízdě předstihly vedoucí posádku Spojených států amerických s brzdařkou Lauryn Williamsovou, která se tak těsně nestala první olympijskou vítězkou ze zimních a letních her.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kanadská pilotka Kaillie Humphriesová mohla jásat po triumfu v olympijském závodě dvojbobů se spolujezdkyní Heather Moyseovou (vpravo).

Článek

Kanaďankám příliš nevyšel úvodní den a po dvou jízdách ztrácely na bob USA 1 pilotovaný Elanou Meyersovou 23 setin sekundy. Vyhrály však třetí kolo a vedoucím Američankám se přiblížily na rozdíl 11 setin, díky dalšímu suverénnímu výkonu ve finálovém kole pak získaly zlato.

Humpriesová je první pilotkou, která v bobech obhájila olympijské zlato. "Tohle byl náš čtyřletý cíl. Je to něco, co jsme dokázaly společně," radovala se dvojnásobná šampionka.

Pětatřicetiletá brzdařka Moyseová reprezentuje Kanadu rovněž v ragby a dráhové cyklistice. Po olympiádě ve Vancouveru kvůli sérii zranění nemohla na bobech závodit, ale nakonec se dala dohromady a radovala se se svou parťačkou z dalšího triumfu. "Naučily jsme se, co ta druhá potřebuje, a je mezi námi dobrá chemie v korytě i mimo něj," pochvalovala si.

Meyersové se poslední jízda nepovedla, udělala několik chyb a klesla na stříbrnou pozici. O desetinu sekundy tak její brzdařce Williamsové uniklo vysněné "zimní" zlato, které mohla třicetiletá atletka přidat k nejcennějšímu kovu ze štafety na 4x100 m z letní olympiády v Londýně.

Zlata na obou hrách zatím vybojoval pouze Američan Eddie Eagan, jenž v roce 1920 triumfoval v boxu a o 12 let později jako člen čtyřbobu. Pro Williamsovou to však prý nebylo podstatné. "Nepřijela jsem, abych vstoupila do historie. Přijela jsem, abych pomohla americké reprezentaci, a myslím, že jsem to dokázala. To nebylo o medaili pro mě, všechno to bylo o té cestě," prohlásila.

Medaile z obou akcí do olympiády v Soči dokázali v historii získat celkem čtyři sportovci. Naposledy před Williamsovou to byla Kanaďanka Clara Hughesová, která na dva bronzy v silniční cyklistce z Atlanty 1996 navázala v roce 2002 v Salt Lake City dalším bronzem v rychlobruslení.

Bronz v Soči brala druhá americká posádka Jamie Greubelová, Aja Evansová, jež na vítězky ztratila rovnou sekundu. Třetí americký dvojbob s další slavnou atletkou Lolo Jonesovou skončil jedenáctý.

Boby:
Ženy - dvojboby:
1. Humphriesová, Moyseová (Kan.) 3:50,61 (57,39+57,73+57,57+57,92)
2. Meyersová, Williamsová -0,10 (57,26+57,633+57,69+58,13)
3. Greubelová, Evansová (všechny USA) -1,00 (57,45+58,00+58,00+58,16)
4. Kamphuisová, Visová (Niz.) -1,66,
5. Kiriasisová, Fritzová (Něm.) -1,68
6. Willemsenová, Marienová (Belg.) -1,96
7. Martiniová, Senkelová (Něm.) -2,10
8. Meyerová, Mayerová (Švýc.) -2,59
9. Stulněvová, Udobkinová (Rus.) -2,85
10. Schneiderheinzeová, Schneiderová (Něm.) -3,13

Reklama