Hlavní obsah

Sparta si poradila s houževnatým Mostem

PRAHA

Mnoho úsilí stála fotbalisty Sparty výhra ve druhém kole první ligy nad nováčkem z Mostu. Poslední vítěz druhé ligy byl mistrovi nejvyšší soutěže více než vyrovnaným soupeřem a z utkání se tak nestal jen návrat veteránů Jiřího Novotného a Horsta Siegla na letenský trávník, ale tvrdá bitva o ligové body. Tu nakonec rozhodl Tomáš Sivok, který se zasloužil o penaltu pro první gól a druhou branku vstřelil sám.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Útočník Sparty Miroslav Slepička se snaží projít mezi mosteckými hráči.

Článek
Fotogalerie

Utkání bylo od začátku vyrovnané, větší příležitosti si však vypracovali domácí. V osmé minutě měl na kopačce dobrou šanci Sivok, k němuž se míč dostal po centru Poborského. Jeho střela z voleje ale skončila vysoko nad brankou hostí. Horko bylo sparťanské obraně ve 13. minutě, kdy po dobré kombinaci utekl Jendruščák, ale brankář Blažek včasným vyběhnutím mimo pokutové území jeho rodící se šanci zmařil.

Přísná penalta

První gólová situace zápasu se zrodila ve 25. minutě, kdy mostecký brankář Svoboda podběhl centr Kisela, a ačkoliv Poborský ani Sivok nedokázali hlavou usměrnit míč do sítě, rozhodčí pískl za faul na posledně jmenovaného penaltu. Tu suverénně proměnil Poborský a dostal domácí do vedení. Sparta rázem ještě více ožila. Slepička unikl po pravé straně, předložil přihrávku Matušovičovi, jehož střela skončila těsně nad brankou.

Mosteckou obranu dále hodně zlobily výpady Pohorského a Kisela, jehož šanci na poslední chvíli odvrátil Novotný. Neutuchající tlak Sparty nakonec vyvrcholil druhým gólem. Poborský zahrával z pravé strany trestný kop a přesně našel hlavičku Sivoka, jenž zvýšil už na 2:0.

Autora druhé branky o chvíli později skolil k zemi Poláček a bez šťávy se jakoby ocitla celá Sparta. Když už se domácí viděli v kabinách, našel hostující Procházka nabíhajícího Pilaře a ten  střelou po zemi vrátil Most znovu do zápasu.

Novotný málem zařídil remízu

Druhý poločas zahájila velkou šancí Sparta, když obránce Lukáš už hlavičkou překonal mosteckého brankáře, ale na brankové čáře jej úspěšně nadvakrát zastoupil Macek. Po hodině hry se poprvé v dresu Sparty představila útočník Libor Došek. Čerstvá posila z Liberce vystřídala nepříliš výrazného Matušoviče.

Útok bývalých "liberečáků" Slepička, Došek se předvedla  v 72. minutě. Brankář Svoboda si však poradil jak s tvrdou střelou Slepičky, tak i Doškovou dorážkou. Pár minut před koncem byl naopak blízko vyrovnání Most, ale míč po hlavičce Novotného trefil jen tyč sparťanské branky.

Sparta Praha - SIAD Most 2:1 (2:1)
Branky: 25. Poborský z pen., 38. Sivok - 45.+1 Pilař. Rozhodčí: Paták - Holub, Lhoták. ŽK: Slepička - Jendruščák, Poláček, Houšť, R. Čížek. Diváci: 7782.
Sparta: Blažek - Zd. Pospěch, Petrouš, Lukáš, Kadlec - Poborský, Sivok (50. Hašek), Zelenka, Kisel - Matušovič (54. L. Došek) - Slepička (88. Petráš). Trenér: Hřebík.
Most: Svoboda - Houšť, Novotný, Škerle, J. Procházka - Macek (84. Kulvajt), T. Pilař, Škoda, Poláček - H. Siegl (76. R. Čížek), Jendruščák (65. Boček). Trenér: Bičovský.
Tabulku a statistiky soutěže najdete ZDE
Zápasy 2. kola fotbalové Gambrinus ligy:
Sobota 13. srpna:
14:25Sparta Praha - Most 2:1
18:00Baník Ostrava - Zlín
Neděle 14. srpna:
15:00Blšany - Plzeň
17:00Jablonec - Olomouc
17:00Teplice - Slavia Praha
17:00Jihlava - Příbram
Pondělí 15. srpna:
16:40Brno - Liberec
* utkání Slovácko - Ml. Boleslav bylo odloženo kvůli příušnicím

Reklama

Související témata: