Hlavní obsah

Sparta pod Ještědem prohrála

Liberec pozornou obranou a dvěma proměněnými šancemi získal všechny tři body z duelu se Spartou. Ta si v sobotu pod Ještědem nevytvořila jedinou vyloženou šanci a zaslouženě odjela ze severu Čech bez bodu.

Článek

Trenér Sparty Jaroslav Hřebík si po utkání postěžoval na nedostatek agresivity svých svěřenců, tento problém jeho protějšek Vítězslav Lavička neznal. Navíc mu vyšlo i střídání, když se náhradník Ančic stal pro sparťany nepolapitelným, rozdával nebezpečné přihrávky spoluhráčům a zařídil obě branky. Tu druhou vstřelil Matula, který přišel rovněž z lavičky.

Utkání se hrálo od začátku v dobrém tempu, ale brzy se ukázalo, že obrana domácích je méně propustná než soupeřova. Vyložené šance se nerodily, o vzrušení se v úvodu postaral náhradní brankář Sparty Grigar, který na lavičce dostal žlutou kartu za nesportovní chování.

Pak se začal více prosazovat Liberec, jehož hráči využívali chyb v rozehrávce sparťanů a nebezpečně ohrožovali Blažka. Ve dvacáté minutě Blažek neudržel Pudilův centr z levé strany, ale dorážku Zbyňka Pospěcha kryl. O dvacet minut později se k agilnímu Pudilovi odrazil míč od beků hostí, ale tváří v tvář Blažkovi neměl dost času lépe nezamířit a gólman ho vychytal.

Po změně stran se hosté pokusili zatlačit soupěře do defenzívy, k čemuž přispěl i příchod Matušoviče. Čtvrt hodiny jim nátlaková hra vycházela, ale pak znovu zahrozili domácí.

V 59. minutě Hašek ztratil před soupeřovou šestnáctkou naivně míč, následoval rychlý brejk a důrazný průnik Zbyňka Pospěcha málem skončil brankou Hološka. Sparťané si varování nevzali k srdci a už v následující minutě přišel podobný kontr, pro změnu po pravé straně, který vedl střídající Ančic. Tentokrát se domácí dokázali prosadit: Hodúr se neukvapil, posadil sparťanské stopery na zadek a přesně trefil roh Blažkovy branky.

Hosté připomínali tým ze závěru jara, kdy prohrávali jeden zápas za druhým. Snažili se využít alespoň standardních situací, jenže Petroušova dorážka v 72. minutě trefila jen ruce brankáře Čecha.

Domácí byli naopak na koni a měli i další šance. Po Hološkově střele ze 74. minuty zachránil hosty Blažek, pět minut před koncem byl jen krok od pojišťující branky Ančic. Druhý gól ale nakonec Liberečtí stejně dali, přinesla ho Matulova trefa z 89. minuty.

Slovan Liberec - Sparta Praha 2:0 (0:0)
Branky: 61. Hodúr, 89. Matula. Rozhodčí: Jára - Hojsík, Novák. ŽK: Čech - Grigar (náhradní brankář), Došek. Diváci: 7120.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Hamouz (60. Ančic), Hodúr (75. Hochmeister), Abrahám, Pudil (83. Matula) - Hološko, Zb. Pospěch. Trenér: Lavička.
Sparta: Blažek - Zd. Pospěch, Lukáš, Petrouš, Kadlec (81. Petráš) - Hašek, Sivok - Poborský, Zelenka (46. Matušovič), Kisel (46. Došek) - Slepička. Trenér: Hřebík

Reklama

Související témata: