Hlavní obsah

Trápení Sparty ukončil až Zelenka

Fotbalisté pražské Sparty porazili v sobotním utkání 5. ligového kola neškodného nováčka z Jihlavy 2:0. Obě branky vítězů vstřelil záložník Lukáš Zelenka, který tak ukončil takřka hodinu trvající další trápení úřadujícího mistra. Hosté nezopakovali svůj nedávný výkon ze Slavie a na body nedosáhli.

Foto: ČTK/Petra Mášová

Lukáš Zelenka ze Sparty (vlevo) a Veliče Šumulikovski ze Synotu v nedělním utkání v Praze na Letné

Článek

Sparťanské poslední výkony zmenšily divácký zájem na minimum, a tak duel mistra s nováčkem sledovalo méně lidí než na protější straně letenské pláně zábavné odpoledne Policie ČR pro děti. Ostatně ti, co do Toyota Areny nepřišli, neměli čeho litovat. Sparta s Poborským jen na lavičce náhradníků nijak nevybočila z posledních utrápených výkonů s tím rozdílem, že dnes jí chyběla i úvodní kvalitní půlhodina s řadou šancí.

Jihlava se sice na chvíli zatáhla na svoji polovinu, ale brzy její hráči poznali, že obvyklý sparťanský tlak nepřijde. Rychlou kombinací ovládli Jihlavští střed hřiště, ale ani oni se do mnoha šancí nedostali.

Sparťané si jediné náznaky příležitostí vypracovávali při standardních situacích, ale Sivok ve 20. minutě mířil hlavou mimo branku. Nebylo divu, že po půlhodině se fanoušci začali na svůj tým a především na kouče Hřebíka zlobit. Z ochozů začalo znít již tradiční "Hřebík ven" a také "Hrajte fotbal".

Nad Letnou se stáhla mračna

Hosté hráli přes domácí krizi opatrně a snad jedině Kaplanova hlavička z 41. minuty mohla být nebezpečná, pokud by však byla důraznější. Před přestávkou dorazila nad Prahu bouřka doprovázená prudkým deštěm a i nad letenským stadiónem se symbolicky zcela zatáhlo.

Déšť vytrval až do 60. minuty, ale to už Sparta vedla. Ojedinělou vydařenou kombinaci z 55. minuty zakončil Kisel uličkou na Zelenku, který v plné rychlosti obešel i gólmana Vorla a z úhlu dostal rudé barvy do vedení.

Domácí poté začali působit klidněji a jejich síla ještě vzrostla po příchodu střídajícího Poborského. Ten už po čtvrthodinovém pobytu na trávníku vymyslel druhý gól: míč zatáhl až k brankové čáře, odkud našel na penaltové značce Zelenku a ten s jistotou zvýšil na 2:0.

Až potom hosté začali více zlobit, po prostřídání si vypracovali první šance, ale ty největší Vladykovi a Bartošovi vychytal brankář Blažek. V hlavní roli však byl stále Zelenka, který byl osm minut před koncem blízko čistému hattricku, jenže gólman Vorel dokázal jeho oblouček špičkami prstů zlikvidovat.

Sparta Praha - Vysočina Jihlava 2:0 (0:0)
Branky: 55. a 72. Zelenka. ŽK: Poborský - Liška, Štohanzl. Rozhodčí: Jílek - Ondo, Kumstát. Diváci: 4093.
Sparta: Blažek - Pospěch, Sivok, Lukáš, Petráš - Kisel (56. Poborský), Zelenka, Hašek, Poláček - Matušovič (46. Michal Kadlec), Slepička (86. Došek). Trenér: Hřebík.
Jihlava: Vorel - Heide, Vojtíšek, Michal Kadlec, Liška - Veselý (75. Bartoš), Demeter (69. Perniš), Zúbek, Vladyka, Malínek (65. Štohanzl) - Kaplan. Trenér: Večeřa.
TABULKA
Fotbalová liga - 5. kolo
Brno - Baník Ostrava 1:1
Plzeň - Zlín 1:1
Sparta - Jihlava 2:0
Zlín - Jablonec 3:1
Příbram - Olomouc 11. září 17:00
Most - Blšany 11. září 17:00
Mladá Boleslav - Teplice 11. září 17:00
Liberec - Slovácko 12. září 16:40

Reklama

Související témata: