Hlavní obsah

Šokovaní desetibojaři se od dopingu distancují

Když se čeští desetibojaři Roman Šebrle a Tomáš Dvořák v pátek ráno dozvěděli, jaké obvinění proti nim bylo na MS vzneseno, začali se tomu smát. Později už jim však do smíchu nebylo, když museli "na kobereček" ke Gabrielovi Dollému, členu světové antidopingové agentury WADA a dopingovému komisaři atletické federace IAAF.

Článek

Od té doby převládal v jejich myšlení šok a překvapení. "Od všeho se samozřejmě distancujeme, žádná pravidla jsme neporušili, natož, že bychom užili nějaký doping," řekl Šebrle ve shodě s Dvořákem v rozhovoru s českými novináři v Helsinkách oba desetibojaři.

Ve středu asi hodinu a půl před startem patnáctistovky dostali v odpočinkové místnosti injekcí od lékaře Petra Sikory glukózu. Celou kauzu posléze otevřelo vedení finské výpravy, které na případ upozornilo IAAF. "Dali jsme si ji ne proto, abychom si zvedli výkon, to nemáme ani jeden zapotřebí, ale proto, že ty dva dny byly vyčerpávající a oba jsme chtěli ten závod dokončit," shodli se aktuální i bývalý světový rekordman.

"Já to viděl mnohokrát na různých šampionátech, proto jsme se neschovávali. Nenapadlo nás, že by kvůli tomu mohl být jakýkoli problém," řekl Šebrle.

Věříte, že by čeští desetibojaři vědomě porušili dopingová pravidla?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Oba byli u Dollého dnes ráno i s lékařem Sikorou. Dostali papír se třemi otázkami, lékař musel odpovídat na pět dotazů. První zněl: "Dostali jste nitrožilně látku a kdy?" Oba odpověděli, že ano, asi hodinu a půl před závodem. "Co to bylo?" stálo na papíře. "Pětiprocentní glukóza," odvětili desetibojaři. "A jaký byl důvod?" zněla poslední otázka? "Zřejmý, zdraví," tlumočili odpoledne novinářům svoji další odpověď. "Vzal si od nás papír a řekl, že se nemáme ničeho bát," dodal Dvořák.

Oba se však nestačili divit, co se kolem jejich jmen ve Finsku rozpoutalo. Novináři z celého světa, ale zejména jejich finští kolegové, se dnes před Olympijským stadionem shlukli kolem nich, snažili se zachytit každé slovo. V permanenci byli fotografové, televizní štáby i překladatelé z češtiny, finštiny a angličtiny.

"V novinách čtu, že fotbalisti po zápase leží na kapačkách a taky jim nekončí turnaj. Desetiboj trvá dva dny," láteřil Šebrle. "Je to směšné, ale ne k smíchu," řekl rozhořčeně vicemistr světa a upozornil, že v minulost už mnohokrát glukózu použil. "Jsme oba už starší závodníci, kteří tyto podmínky snášejí trošku jinak," shodl se s Dvořákem.

Oba se podivovali nad spekulacemi, že si chtěli zlepšit výkonnost. Šebrle na zlato neměl a nemusel stříbro ani hájit před třetím Zsivóczkym. "Měl jsem stříbro jisté," upozornil Šebrle, který letos zažil potíže se zánětem tlustého střeva. "Nechci se ráno probudit a mít ve stolici krev," řekl.

Lékaři Sikorovi věřili, neboť se oba cítili špatně. Dva dny pořádně nejedli, byla jim zima a spali asi pět hodin. "Od toho tady doktoři jsou," řekl Šebrle. "Já jsem měl problém za dva dny něco do sebe dostat," podotkl Dvořák. Oba prý měli mžitky před očima.

Snaha posunout Fina pořadím

Celou situací jsou rozčarovaní. Dvořákovi prý napsala manželka Gabriela zprávu: "Co je to za hloupost?" Sám trojnásobný mistr světa se to snaží hodit za hlavu. "Přijde mi to absurdní," řekl Dvořák, který se Šebrlem vidí jasný původ celé kauzy v touze Finů po senzaci. Ti nestihli půlhodinovou lhůtu na podání protestu, na vedení IAAF tak prý poslali dopis.

"Nemyslím, že jsou to podrazáci. Je to národ, který se striktně drží pravidel. Ale tohle je trochu přehnané," vykládal Dvořák. Za kauzou vidí jasnou snahu Finů dostat devátého Ojaniemiho na sedmé místo. "Nejsou úspěšnou výpravou," upozornil Dvořák.

V pravidlech se hovoří o zákazu ovlivnění dopingové zkoušky či vzorku. Prostřednictvím infuze lze zředit krev a snížit tak pravděpodobnost pozitivního nálezu. "Dvaceti mililitry toho moc nenaředíš," konstatoval Dvořák. "Nevěřím, že si Fini glukózu taky nedali," přidal se Šebrle. "No řekněte sami, přece si nedám před patnáctistovkou knedlíky," kroutil hlavou olympijský vítěz.

Každopádně oba chtějí svá jména absolutně očistit, prahnou po vysvětlení. "Ztrácím iluze. Člověk se snaží celý život čestně bojovat a pak tohle...," kroutil stále nad vzniklou kauzou hlavou Šebrle.

Reklama

Související témata: