Hlavní obsah

Čelovka Fenix HL50 ‒ univerzální malý šikula do velké nepohody

René KujanSport.cz

S blížící se zimou roste potřeba nás běžců vidět na cestu. Jak to zařídit? Někdo si může vyrazit na své oblíbené okruhy na osvětlený stadión. To ale není můj případ. Nejsem křeček v běhacím kole. Jsem člověk se sklony utíkat ke zbytkům přírody. A proto rád běhám po lesích. Za tmy, s pořádnou čelovkou. Tentokrát mi padla do ruky i do oka malá, jednodušší svítilna od Fenixu. Jak dopadla?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Čelovka Fenix HL50 patří mezi ty nejuniverzálnější kousky.

Článek
Fotogalerie

Na tréninky v blízkosti domova, kdy se vrátíte k rodinnému krbu do několika málo hodin, s sebou chcete mít něco velmi lehkého, skladného, nepříliš komplikovaného. Právě taková je i tato svítilna. Navíc je pro Fenix příznačně zpracována z tvrzeného leteckého hliníku a reflektor je kryt tvrzeným sklíčkem s antireflexní úpravou. Za standardní lze u černých výrobků se jménem bájného opeřence považovat také certifikovanou voděodolnost i na potopení do 2 metrů a nárazuvzdornost vůči pádům z výšky až 1 metru na tvrdý povrch.

To je přesně to, co mi vyhovuje ‒ než se vymotám ze zóny lidského osídlení, může mi světlomet třeba vypadnout z kapsy. Nevadí, vydrží to. Můžu s ním proběhnout průtrží mračen v zimě či v létě a mohu se spolehnout na to, že bez světla nezůstanu. To je hezká vlastnost, na níž si člověk rychle zvyká.

Přiznám se, že mám rád také věci univerzální, s mnohačetnými možnosti způsobu použití. I v tomto čelovka ukájí má přání. Že je HL50 jiná než ostatní, si všimnete na první pohled. Na jednoduchém gumovém pásku s možností úpravy délky je upevněna jakási kovová objímka držící tělo baterie v horizontální poloze. Není třeba dodávat, že tento držák je kvalitně zpracován, navíc z nerezové oceli. On vlastně také určuje úhel sklonu reflektoru. Jednoduché a účinné. Rozsah pohybu je totiž o maličko větší než 180°. A nastavení zvládnete pohodlně i v rukavicích.

Velká univerzálnost

Není to sice nijak nutné, ale baterku navíc na správném místě přidržuje malý nerezový kroužek s průchozí přezkou na čelenku. Sám držák je natolik pevný, že z něj svítidlo nevypadne ani při pádu z výšky. Malý pomocný kroužek ale oceníte v situaci, kdy světlo sejmete z držáku. Můžete si jej připnout na některý z popruhů batohu, navléknout na kroužek od klíčů či podobně. HL50 vás tak může doprovázet „v jiném kabátě" i mimo tréninky.

Tady ale univerzálnost čelovky nekončí ‒ umí totiž spolykat baterie dvou různých velikostí. Konzervativci zvolí asi variantu na jednu tužkovou baterii (AA). Použít lze s úspěchem alkalické, lithiové, dobíjecí NiMH, a to v případě, že namontujete adaptér, který tělo svítidla o zhruba 18 milimetrů prodlouží. Bez adaptéru pojme čelovka baterii takzvanou „foťákovou", tedy třívoltovou CR123A. Pokud se rozhodnete pro tuto, získáte větší výkon a odolnost.

TIP: Kvalitní lithiová baterie má provozní teplotu v rozsahu až od -40 do +70 °C. Kromě takto zvýšené odolnosti získáte zároveň také suverénně nejdelší výdrž z používaných baterií.

Jednoduché a účinné

Čelovka má tři úrovně svícení o výkonech 4/60/170 lumenů (při použití baterie CR123A; u tužkové baterie je to 3/55/150 lm). Dále nabízí jeden speciální režim, který výrobce nazývá Burst. Slouží k maximálnímu osvětlení okolí na kratší dobu v mimořádných situacích. Vyvoláte jej dlouhým zmáčknutím spínače, a to v zapnutém i vypnutém stavu. Tady už se budeme bavit o 365, resp. 285 lumenech (výkonnější baterie/tužková baterie). Po uvolnění tlačítka se čelovka vrací do svého původního režimu. Zapínání/vypínání i přepínání režimů se děje pomocí stejného, tudíž jediného spínače. Určitě vás potěší také fakt, že si čelovka pamatuje poslední použitý režim.

Samotný spínač poněkud vystupuje nad obrysy svítilny a je poměrně jemně reagující. Za určitých nepříznivých okolností by mohlo v kapse nebo v batohu dojít k nechtěnému aktivování světla a vybití baterií. Je zde možnost povolit bateriové pouzdro o několik otáček. Otázkou je, jak to ovlivní vodotěsnost svítidla. Lepší by bylo, kdyby světlo mělo nějaký zámek spínače.

Jako ve 3D filmu

Pohodlně běhat lze při středním stupni intenzity, kdy čelovka vydrží svítit více jak šest (AA), resp. téměř 10 hodin (CR123A). To je určitě na týden tréninků uprostřed hlubokých lesů zcela dostačující. Šestkrát týdně po jedné hodině nočních tréninků vydrží čelovka i skalním běžcům. Elektronika se navíc snaží udržovat konstantní proud světla i při klesajícím napětí. Pokud čelovku využíváte pouze jako „obrysové světlo" ke zvýšení vaší viditelnosti, postačí nejslabší režim s výdrží 110 (AA), resp. 150 hodin (CR123A). Dioda emituje teplejší odstín světla, takže při běhu za umělého osvětlení lépe vnímáte hloubku prostoru a dění před vámi se nesmrskává do 2D filmu.

Na HL50 mi vlastně občas chyběla jen jedna věc ‒ při běhu na silnici ve skupině, kdy první běžec dostatečně osvětluje terén před sebou, bych občas využil, kdybych mohl svítilnu otočit dozadu a zapnout režim blikání. Ten však tady chybí. I přesto si myslím, že jde o dobrou, jednoduchou, kvalitní a odolnou čelovku, která noční běžce nezklame.

PLUSY
odolná
lehká kompaktní
velká univerzálnost použití
možnost napájení z více druhů baterií
velký rozsah naklonění
záruka 5 let
MÍNUSY
chybějící zámek spínače
nemá režim blikání
CENA
necelých 1500 korun

Připraveno ve spolupráci s Kronium.cz.

TESTOVALI JSME TAKÉ:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• čelovka Fenix HL50

Reklama

Související témata: